En büyük GES`lerden biri Konya`ya kurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyanın en büyük güneş çiftliklerinden birinin Konya`da kurulacağını söyledi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Borusan EnBW`nin Tekirdağ Balabanlı`daki rüzgar santralinin açılışı, dört yeni RES ile Bandırma RES`in kapasite artırımı yatırımlarının temel atma töreninde konuştu.

 

Türkiye`nin enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi, güneş enerjisinde de önemli adımlar atacağını belirten Yıldız, "Konya-Karapınar bölgesinde 3 bin MW`lik, dünyanın en büyük güneş çiftliklerinden birini kurmak istiyoruz" dedi.

 

Yıldaz, Konya Karapınar`daki güneş enerji santrali yatırımının 60 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulacağını aktardı. "Bunu çok farklı bir modelle gerçekleştireceğiz" diyen Yıldız, törende hazır bulunan, Borusan ve Alman ortağı EnBW`nin yetkililerine "Sizleri davet ediyoruz" diye seslendi. Bakan Yıldız, sözünü ettiği "çok farklı model" hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

 

Yenilenebilir enerji teşviklerinde Türkiye`nin kendi çerçevesini, sınırlarını gayet net şekilde çizdiğini ifade eden Bakan Yıldız "7.3 dolar sentlik teşvik var. Bu sübvansiyon rakamları, Türkiye`nin coğrafi avantajıyla, teknooljinin buluştuğu yerde bir rakamdır. Ne yüksek karlarla sermaye transferlerine izin verdik ne de özel sektörün çalışmasını engelleyecek zorluk yarattık" diye konuştu.

http://enerjigunlugu.net

11 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR