Rockefeller vakfı `temiz yatırıma` yöneliyor

Servetleri petrole dayalı olan ABD`nin sayılı zengin ailelerinden Rockefeller`lar fosil yakıtlarına yaptıkları yatırımları elden çıkartıp tamamen temiz enerjiye yönelme kararı aldı.

 

Rockefeller Kardeşler Vakfı (Rockefeller Brothers Fund), iklim değişikliğine karşı oluşturulan bir hayırseverler grubuna katılma kararı aldı.

 

Sözkonusu hayırsever grup, fosil yakıtları ile ilişkili toplam 50 milyar dolarlık yatırımı, çevreye duyarlı alanlara kaydırmayı hedefliyor.

 

Rockefeller ailesinin kararı, New York`taki Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansının arifesine rastlıyor.

 

New York Times gazetesi, bu adımın birkaç yıl önce üniversite kampüslerinde başlayıp küresel bir harekete dönüşen yatırımcı politikasının bir parçası olduğunu yazıyor.

 

Global Divest-Invest olarak bilinen ve fosil yakıtlarına yapılmış yatırımları temiz enerjiye yöneltmeyi hedefleyen harekete, emeklilik fonları, dini gruplar ve büyük üniversiteler katılma sözü verdi.

 

2014`ün başından beri, katılımcı kurumların yeni enerji alanlarına kaydırma sözü verdiği yatırım miktarının ikiye katlandığı bildiriliyor.

 

Rockefeller Kardeşler Vakfı`nın yöneticisi Stephen Heintz, fosil yakıtlarından geri çekilmelerinin, aile servetinin kurucusu John D. Rockefeller`in de arzu edeceği bir şey olduğunu söylüyor.

 

Heintz, ``Eğer günümüzde yaşıyor olsaydı, geleceği gören akıllı bir işadamı olarak, fosil yakıtlarını bırakıp temiz ve yenilenebilir enerjiye yönelirdi.`` diye konuştu.

 

Rockefeller ailesi vakfı, 1940 yılında John D. Rockefeller`ın iki oğlu tarafından kuruldu. 31 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla vakfın yatırımlarının toplam varlığı 860 milyon dolar olarak bildiriliyor.

 

Salı günü Birleşmiş Milletler`in New York`taki genel merkezinde yapılacak olan iklim değişikliği zirvesine, 125 devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor.

 

Bundan önce iklim değişikliği konusunda yapılan benzer düzeyde bir zirve, Danimarka`nın başkenti Kopenhag`da 2009 yılında gerçekleşmiş, fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

www.bbc.co.uk/turkce / ekonomi

22.09.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR