Aracınızın akü bakımını unutmayın

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte Yiğit Akü teknik sorumlulukları sünücüleri araçlarının akü bakımlarını yaptırmaları konusunda uyardı.

 

“Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte akü bakımı konusunda sürücülerin dikkat etmesi gereken birçok nokta var” diyen Yiğit Akü teknik sorumluları, şunları kaydetti: “Kışın sıcaklıkların düşmesi ile akü deşarj hızı artacağı için, marş basma sorunu yaşanabiliyor. Ayrıca, kışın araç kullanım sıklığının azalması da yine marş basma sorununu yaratabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için öncelikle akünün garanti belgesinde belirtilen (3) aylık periyodik bakımların kış öncesi mutlaka yaptırılması gerekiyor.”

 

Yiğit Akü teknik servis uzmanları yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Kış mevsimi başlamadan önce Yiğit Akü Servislerine gidip akü şarjı kontrol ettirilmelidir. Akünün açık devre voltajı 12,55V üzerinde olmalı, asit seviyesi uygun durumdayken indikatör yeşil yanmalıdır. Araç dinamo şarj sistemi kontrol ettirilmelidir. Çünkü, marş ve şarj dinamosundaki arızalar aküde aşırı şarj ya da deşarj problemlerine yol açabilir. Yağışlı ortamlarda akünün kutup başlarında oksitlenme olabilir. Böyle bir durumda akü gerekli miktarda elektrik akımı sağlayamayabilir. Bunun önüne geçmek için akü kutup başları sık sık kontrol edilmeli ve sıcak su ile temizlenmelidir. Bir takım büyük (Ah) akü tiplerinde ise, akü üzerinde bulunan buşon yüzeylerinin temiz kalması akünün uzun soluklu kullanımı için önemlidir. Aracın elektrik donanımına uygun, garanti belgesinde tanımlanmış olan (Ah) değerlerine sahip akünün araca takıldığından emin olunmalıdır. Başka bir deyişle, araca orijinal (Ah) değerinden ve araca uygun akü takılmalıdır. İstenmeyen olası ufak çaplı kazalar sonrasında, akünün darbe alıp almadığı kontrol edilmelidir.”

 

Uzmanlar akünün çevreye etkisini ise şu şekilde aktardı: “Akü, çevreye zararı olan iki temel kimyasal (kurşun ve asit) malzeme içerir. Kurşun, ağır metal olup doğadan yok olmaz, toprağa ve suya karışarak yaşam döngüsünü olumsuz etkiler. Asit, korozyon etkisine sahip olup döküldüğü alana zarar vererek, canlı yaşamını olumsuz etkiler. Ayrıca, asit buharı hava kirliliğine neden olur. Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü (APAK) yönetmeliğine göre, akü hurdalarının, depozito karşılığında kullanıcıdan toplanması gerekmektedir. Bu nedenle, müşterilerin yeni akü alımında, eski akülerini depozito karşılığında ilgili bayiye teslim etmesi gerekmektedir. Hurda aküler Yiğit Akü’nün özel lisanslı araçları ile geri dönüşüm tesisine transfer edilir ve geri dönüşüm tesisinde çeşitli proseslerden geçirilerek, tekrar kullanıma uygun kurşuna dönüştürülür.”

 

Teknik uzmanlar, Yiğit Akü fabrikasında üretilen, patentini Yiğit Akü’nün elinde bulundurduğu Akıllı Akü Prestige, üzerinde bulunan ışıklarıyla akünün ve aracın şarj sistemiyle ilgili bilgileri veren bir ürün olduğunu ve Akıllı Akü Prestige sayesinde, tedbirleri önceden almanın da mümkün olduğunu dile getiriyor.

www.merhabahaber.com

14.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR