MEZİTLİ’DE RÜZGAR VE GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE YEŞİL IŞIK

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Almanya merkezli bir enerji firmasının Mersin’deki ortağıyla rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretme projesine yeşil ışık yaktı.

 

Mezitli Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışma yürüten B&W Energy, Mersin’in önde gelen firmalarından ALDO ile ortaklık imzalayarak, Türkiye’de natif enerji üretiminin kullanımına katkı sağlamaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Almanya Heiden Belediye Başkanı Heiner Buss, B&W Energy Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Josef Busch ve ALDO Yönetim Kurulu Başkanı Veli Doğan, Mezitli Belediye Başkanı Tarhan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Almanya’nın kendi elektrik üretiminde yüzde 100’e varan oranda rüzgar enerjisinden faydalanabilme imkanı vurgulanırken, 1999 yılından bu yana yatırımların belediyeler aracılığıyla gerçekleştirildiğinin altı çizildi.

 

Güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi yönünde geliştirilen projeye olumlu bakan ve Mezitli’nin bir ‘Güneş Kenti’ olduğunu dile getiren Başkan Tarhan, “Mezitli bir güneş kentidir. İsmini de bir anlamda güneşten alır. Bizler de bunun bilincinde olarak her yıl Haziran ayında Güneş Festivali düzenliyoruz. İlkesel olarak Mezitli’de böyle bir projenin hayata geçirilmesini isteriz. Mezitli’nin bu projenin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan geniş bir arazisi var. Umarım sorunsuz bir şekilde vatandaşlarımızın yararına olan bu çalışmayı hayata geçirebiliriz” dedi.

 

Veli Doğan ise tarımsal sulamanın da güneş enerjisinden yararlanılarak yapılabileceğini belirterek, hacmine göre dünyada elektriği uzun yıllar depolayabilen bir sisteme sahip olduklarını dile getirdi. Güneş panellerinin elektriği depoladıktan sonra gerekli sistemin hazır hale getirilmesi ile tarımsal sulama maliyetinin oldukça düşeceğini kaydeden Doğan, “Bu sayede çiftçinin ürününü elde ederken masrafları düşecek ve kar miktarında ölçülebilir oranda artma yaşanacaktır” dedi. (İHA)

www.milliyet.com.tr

23.09.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR