Toyota`dan şehiriçi devrimi

Toyota, ultra-kompakt elektrikli otomobiller ile şehiriçi toplu taşıma sistemini entegre eden tamamen yeni bir sürdürülebilir ulaşım "Cité lib by *Ha:mo" projesine Fransa`nın Grenoble şehrinde başlıyor.

 

Yeniliklerin öncüsü Toyota, çevreci teknolojilerin lider markası olarak şehir içi ulaşımında devrim niteliği taşıyan bir ortaklığa imza attı. 5 şirketin ortaklığında gerçekleştirilen bu eşsiz projede Toyota, Grenoble Şehir Yönetimi, Metro Yönetimi, Fransız elektrik şirketi EDF, ona bağlı Sodetrel şirketi ve deneyimli araç paylaşım operatörü Cité lib yer alıyor. Bu yenilikçi otomobil paylaşım hizmeti, şehirlerde yaşayanlar için kişisel sürdürülebilir ulaşım adına devrim yaratacak bir çözüm sunuyor. Toyota, ultra kompakt i-ROAD ve Toyota Auto Body COMS kişisel mobilite otomobilleri ile gerçekleşecek projede önemli bir role sahip. Ekim 2014 tarihinde başlanacak ve 3 yıl sürecek proje boyunca; 35 adet Toyota i-ROAD ve 35 adet Toyota Auto Body COMS elektrikli otomobil ve 27 şarj noktası kullanılacak.

 

Stressiz ve çevreci yolculuklar

Toyota’nın ilk etapta 70 araçla hizmet vereceği ve süreç içinde geliştireceği sistemi kullanmak için, yolcuların Cité lib aplikasyonunu akıllı telefonlarına indirmeleri veya Cité lib web sitesinden otomobil rezervasyonu yaptıktan sonra, otomobili alacakları ve bırakacakları şarj noktalarını seçerek ödeme yapmaları yeterli oluyor. Araçlar ve şarj istasyonları, Grenoble ulaşım sisteminin bilgi teknolojileri altyapısına bağlı olarak çalışıyor. Kullanıcılar, otomobili bir şarj noktasından alıp, gidecekleri yerde bulunan diğer şarj noktasına bırakacaklar, bu sayede ilk aldıkları noktaya aracı teslim etmelerine gerek kalmayacak. Diğer şehir içi taşımacılık ağlarıyla bağlantılı olan bu sistem, böylece CO2 emisyonlarının azalmasına önemli ölçüde katkı sağlayarak, insanların daha temiz bir hava solumasını sağlayacak.

 

Saatlik 17 euro

Şehir içi seyahatler konusunda yapılan kapsamlı araştırmaların ardından genel olarak kısa seyahatler için düzenlenen sistem, 15 dakikaya kadar olan yolculuklarda 3 Euro’ya mal oluyor. Toplu Taşıma Kartı sistemi de olan uygulamada kartı olanlar ilk 15 dakikaya 2 Euro ve ardından her 15 dakikaya 1 Euro ödeyerek daha ucuza seyahat edebiliyorlar. Maksimum dört saatlik kullanım bedeli ise 17 Euro oluyor. Toyota projeye, sadece otomobil sağlayarak destek vermeyecek ayrıca daha önce “Toyota City”de pilot uygulamasını yaptığı otomobil paylaşımı yönetim sistemi olan *Ha:mo sisteminin yönetimini de üstlenecek.

www.radikal.com.tr / otomotiv

29 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR