Güneş Enerjisi 2050`de dünyanın en büyük elektrik kaynağı olabilir.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan rapora göre, güneş enerjisi, 2050 yılına kadar fosil yakıtlar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını geride bırakarak dünyanın en büyük enerji kaynağı haline gelebilir.

 

IEA, güneş paneli sistemleri ve konsantre güneş enerjisi santrallerinin 2050`de maliyetlerin düşmesi nedeniyle dünya elektrik üretiminin en büyük kaynağı haline geleceğini öngördü. Fotovoltaik santrallerin dünya elektrik ihtiyacının yüzde 16’sını karşılayabileceğini öngören IEA, konsantre güneş enerjisi santrallerinin de yüzde 11 daha elektrik üretebileceğini söyledi.

 

IEA Genel Başkanı Maria van der Hoeven, bu iki hedefin hayata geçebilmesi için fotovoltaik modüllerin maliyetlerinde hızlı bir düşüşün ve son birkaç yıldır gündeme gelen güneşi ana enerji kaynağı olarak kullanma perspektifi koşullarının olması gerektiği vurguladı. Ayrıca teknolojileri geliştirmenin oldukça pahalı olduğuna dikkat çekerek bu vizyonun başarıya ulaşması için sermaye maliyetlerini azaltmanın hayati önemde olduğunu da ekledi.

 

Bu senaryo gerçekleştiği taktirde IEA şimdi 150 GW olan fotovoltaik kapasitenin 2050 yılında 4.600 GW’a ulaşmasını öngörüyor. Bu da yıllık ortalama 225 milyar dolar olan yatırımların neredeyse ikiye katlanmasına yol açacak.

 

Aynaları da içeren konsantre güneş enerjisi sistemlerinde ise şimdi yaklaşık 4 GW olan kapasitenin de 2050 yılına kadar 1.000 GW’a çıkmasını öngörüyor.

 

Böylece fotovoltaik projelerden elde edilen elektriğin fiyatı 2020 yılında kadar % 25, 2030 yılına kadar % 45, 2050 yılına kadar da % 60 düşecek.

http://enerjigunlugu.net

30 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR