Güneşi yok, satıyor ! Güneşi var, yatıyor !

Satan kim, yatan kim ? Hava 50 derece. Nem, bilmem kaç. Biz güneşe, güneş bize bakıyor!.. Korunmak için tekmil- i birden soğutucuları açıp, altına yatıyoruz. Ay sonunda da şakır şakır kabarık faturaları ödüyoruz. Yani, güneş bizi ısıttığı için, paraları özelleştirmekten gurur duyduğumuz dağıtım şirketlerine sayıyoruz.

 

***

 

İyi de biz, güneşten niye para kazanmıyoruz ki? Elin oğlu kazanıyor. Üstelik güneşi yok! Almanya dan bahsediyoruz. Suyu, kömürü bol. Doğalgaz ithal ediyor. İşe bakın ki, olmayan güneşe yatırım yapmış. Sektör, 18 milyar euroya ulaşmış. 350 bin kişiye iş sağlıyor. İspanya ve ABD ye güneş teknolojisi ihraç ediyor.

 

Kullandığı elektriğin yüzde 25 ini nükleerden sağlayan Almanya, 30 yaşın üstündeki santralleri bir bir söküyor. Nükleer santrali sökmek, kurmaktan daha pahalı. Almanya kararlı. 2028 e kadar elindeki nükleer santralleri söküp atacak. Nükleer santralin riski de, karşı çıkanı da çok ama biz nükleer santral yapmak için çırpınıyoruz.

 

***

 

Uzmanıyla konuştum.

Güneşle sıcak paraya nasıl ulaşabileceğimizin yollarını anlattı. O gücü Kristof Kolomb, "Güneşi takip ederek yeni bir dünyaya yelken açıyoruz" diyerek anlatmış. Hepimiz güneşin gücünü unuttuk. Sanayileşmiş ülkeler suçlu. 1 kw saat enerji üretmek için 638 gr karbondioksit salıyorlar. Doğa, güneş isyan ediyor. Her şeyin bir sonu var. Güneşin de!.. Bilim dünyası, "Yeni güneşi nasıl oluşturabilirim"in peşinde...

 

Ben ise bunların peşinde koşan, güneşle soğutan Dr. Ahmet Lokurlu yla konuşuyorum. Kendisi Almanya da yaşayan bir bilim insanı. Nükleer santral riziko asistanlığı yapmış. Enerji teknolojilerine disiplinlerarası yaklaşmayı benimsemiş. Yüksek ısılı yakıt hücreleri ve enerji ekonomisi üzerine çalışmış. "Enerji kullanımı ile nüfus artışı arasında çok ciddi bir bağ var" diyor. Tehlikeye dikkat çekiyor. "Milat ta, dünya nüfusu 220 milyon kabul ediliyor. Bin yılında dünyanın nüfusu 440 milyon, 1850 de 1 milyar, 78 yıl önce 2.7 milyar, bugün ise 7 milyar."  www.sabah.com.tr / 12 Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR