EPDK / Yılmaz: Rüzgar çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır

EPDK Başkanı Yılmaz, "Rüzgar enerjisi çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır. Buradaki tepkisel eylemleri doğru bulmuyorum" dedi.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, İzmir`de rüzgar enerjisi santrallerinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle yapılan protesto eylemlerine ilişkin, "Rüzgar enerjisi çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır. Buradaki tepkisel eylemleri doğru bulmuyorum" dedi.

 

EPDK Başkanı Yılmaz ve Kurul üyeleri, İzmir`in Çeşme ilçesindeki iki rüzgar enerjisi santralinde incelemelerde bulundu. Yılmaz, İzmir`in rüzgar enerjisinde en verimli şehirlerden biri olduğunu belirterek, enerji alanında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde faydalanılması gerektiğini söyledi.

 

Bölgede rüzgar enerjisi sistemlerine karşı yapılan protesto eylemlerini de değerlendiren Yılmaz, EPDK`nın santral lisanslarında çevre izinlerini ilgili bakanlıklarla beraber verdiğini kaydetti. Lisans verirken ince eleyip sık dokuduklarını anlatan Yılmaz, "Rüzgar santrallerinin çevreyle ne sorunu olabilir? Şimdi buna çevreyi bahane ederek bir takım tenkitler getiriyorsanız, bunun altında başka şeyler aramak gerekir" ifadelerini kullandı.

 

Enerji kaynaklarının kullanımında fayda zarar dengesine işaret eden çizen Yılmaz, şöyle konuştu:

 

"Bir kaynaktan faydalanıyorsanız, faydalı olan bir şeyin zararı da olabilir. Mesele fayda ve zarar mülahazasında faydanın öne çıkmasıdır. Yoksa; yoldaki aracın da karbon salınımı vardır, çevreye zararı vardır. O zaman arabaya binmeyelim. Rüzgar enerjisi hakikaten çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır. Dolayısıyla buradaki tepkisel eylemleri doğru bulmuyorum."

 

Güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi yerli kaynakların enerji tüketimindeki payının artması gerektiğini belirten Yılmaz, "Bu tepkilere rağmen, Türkiye`yi büyütmek istiyorsak, kaliteli bir şekilde enerjiden faydalanmak istiyorsak, kendi kaynağımızla cari açığın azaltılmasına katkıda bulunmak istiyorsak, yerli kaynaklardan mümkün olduğunca faydalanmak gerekiyor" diye konuştu.

 

"Rüzgarda 15 bin megavat kurulabilir kapasite var"

Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği (RESSİAD) Başkanı Ümit Tolga Bilgin de Türkiye`de rüzgar enerjisi kurulu gücünün 3 bin megavatın üzerine çıktığını ifade ederek, "Rüzgarda 15 bin megavat kurulabilir, fizıbıl kapasite var. Bu, yatırım maliyetlerine göre 20 bin megavatlara kadar çıkabilir" dedi.

 

Yatırımcının rüzgar santrali yeri bulmak için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün hazırladığı haritalardan faydalanabileceğini anlatan Bilgin, projeler için yeterli finansman kaynağının yurt dışı krediler yoluyla da sağlanabileceğini söyledi.

 

İzin süreçleri ve bürokratik işlemlerin basitleştirilmesinin santral yapımını daha da hızlandıracağını anlatan Bilgin şunları kaydetti:

 

"Rüzgar santrali aslında çok kolay kurulabilen bir santral. İzinler bittikten sonra bir santral 3-4 ayda kurulabiliyor. Rüzgarın ölçüm çalışmaları başladıktan itibaren lisans aşamasını da katarsak 2-3 yıl arasında rüzgar santralleri devreye girebiliyor. Bu süre bürokratik işlemlere ve rüzgar santraline göre değişebiliyor."

www.bloomberght.com / haberler

18.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR