ANTALYA Valisi Alaaddin Yüksel, tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticilerinden enerji tasarrufu uygulaması ile güneş enerjisinden yararlanılması konusunda çalışmalar yapmalarını istedi. Antalya Valiliği 2009 Yılı Birinci İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Alaaddin Yüksel Başkanlığı nda, Milli Eğitim Müdürlüğü Salonu nda yapıldı.

 

Vali Alaaddin Yüksel, toplantıda yaptığı konuşmada, 2008 yılı yatırım çalışmaları ile 2009 yılında yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdi. Geçen yıl yatırım programında 50 proje bulunduğunu anımsatan Vali Yüksel, genel ve özel bütçeli kuruluşlarla mahalli idareler tarafından Antalya da 2 bin 765 adet iş yürütüldüğünü, bu yatırımların proje bedellerinin toplamının da 5.6 milyar TL olduğunu bildirdi. 2007 yılı sonuna kadar yapılan harcamanın 2.27 milyar TL olduğunu belirten Vali Yüksel, 2008 yılı ödeneğinin ise 1 milyar 374 milyon TL olduğunu, 2008 yılı sonu itibariyle bu ödeneğin 858.28 milyon TL sinin harcandığını belirtti. Vali Yüksel, Bu durumda gelen ödeneğe göre yüzde 93.5 parasal gerçekleşme sağlandı. Bu rakam çok önemli. Antalya da hiç bir yatırımı yarım ve ödeneksiz bırakmadık dedi.

 

Antalya da uygulamaya konulan genel ve özel bütçeli kuruluşlarla mahalli idarelerin yürüttükleri 2 bin 765 işin, bin 824 ünün tamamlandığını, 497 sinde çalışmaların devam ettiğini anlatan Yüksel, 161 işin ihale aşamasında olduğunu, 283 işin de yıl içerisinde ödeneğinin olmaması veya ödeneğin geç gelmesi nedeniyle çalışmalara başlanılamadığını belirtti. Vali Yüksel, şöyle devam etti:  2008 yılı ödeneğin yüzde 52 si diğer kamu hizmetleri, yüzde 20 si ulaştırma, yüzde 9 u eğitim, yüzde 9 u enerji, yüzde 5 i tarım, yüzde 2 si sağlık ve yüzde 2 si turizm sektöründe yer aldı. 31 Aralık 2008 tarihi itibariyle tarım sektörüne 47.4 milyon TL, enerji sektörüne 114.2 milyon TL, ulaştırma sektörüne 253 milyon TL, turizm sektörüne 23.1 milyon TL, eğitim sektörüne 97 milyon TL, sağlık sektörüne 23.2 milyon TL ve diğer kamu hizmetleri sektörüne de 300 milyon TL harcama yapılmıştır.

 

2009 ÖDENEĞİ 397 MİLYON TL

Vali Yüksel, 2009 yılı yatırım programında Antalya da 44 adet projenin toplam bedelinin 3 milyar 401 milyar TL, 2009 yılı yatırım ödeneğinin toplamının da 397.3 milyon TL olduğunu açıkladı. 2009 yılı yatırımlarına esas olmak üzere tarım, enerji, ulaştırma, turizm, eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetleri sektörlerine ait Genel ve Özel bütçeli kuruluşların toplulaştırılan projeleri ile mahalli İdarelerin program ve ödeneklerinin kesinleştiğini vurgulayan Vali yüksel, şöyle devam etti:  2009 yılı yatırım programında Antalya da tarım sektörüne 10.45 milyon TL, enerji sektörüne 37.61 milyon TL, ulaştırma sektörüne 127.51 milyon TL, turizm sektörüne 19.75 milyon TL, eğitim sektörüne 18.82 milyon TL, sağlık sektörüne 21.43 milyon TL ve diğer kamu hizmetleri sektörüne de 162.43 milyon TL ödenek ayrılmıştır.

 

ENERJİ TASARRUFU

Valilik binasında tasarruflu ampullerin takıldığına ve önemli miktarda enerji tasarrufu sağladıklarına dikkati çeken Vali Yüksel, tüm kamu kurum ve kuruluşlarda enerji tasarrufuna gidilmesini ve ampullerin değiştirilmesini istedi. Güneş enerjisi konusunda projeler üretilmesi gerektiğine değinen Vali Yüksel, şunları kaydetti; Antalya da güneşin bütün nimetlerinden yararlanacağız. Enerji konusu ülkemiz ve Antalya için çok önemli. Enerjinin yenilenebilir ve sürekli olması bakımından güneş ve rüzgar enerjisi natif olmalı. Bu yüzyıl adam gibi yaşayacaksak, güneş enerjisinden çok iyi yararlanmalıyız. Güneş enerjisinden ısrarla ve inatla yararlanacağız. Antalya da geçen yıl yaptırılan Mobese ve Acil Yardım Çağrı Merkezi güneş enerjisi kullanımı konusunda çalışmalar yapılacak. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarda yılın 365 günü güneş alan Antalya da bu enerjiden yararlanmamız gerekir.

 

EXPO 2014 E ADAY

Antalya nın 2014 yılında EXPO ya aday olduğunu, bu nedenle geçtiğimiz hafta Hollanda da ilgili kuruluşlarda çalışmalar yapıldığını anlatan Vali Yüksel, Antalya Expo için oluşturulan heyetin de önümüzdeki hafta Tayvan a gideceğini ve sunum yapacağını söyledi. İzmir in de EXPO Fuarı na talip olduğunu anımsatan Vali Yüksel, Ama İzmir in talip olduğu EXPO farklı. İzmir EXPO nun kulvarı ile bizim bir işimiz yok. Antalya Çiçek ve Çocuk temalı EXPO ya aday. Sanıyorum 2014 yılında bu fuarı yapmış olacağız dedi.

 

Vali Yüksel, Antalya da 5 yıl önce 63 olan mavi bayraklı plaj sayısının bugün 168 e ulaştığını ifade etti ve çevreye çok önem verdiklerini vurguladı. Yüksel, 2009 yılı turizm sezonunun küresel kriz olmasına rağmen Antalya nın çok iyi geçireceğini, Karayolları nın Alanya-Antalya, Kemer-Tekirova ve Batı Antalya Çevre yolu yapımı için atağa geçeceğini söyledi. Acil sağlık hizmetleri için hava ambulansın alındığını, Deprem ve Erken Uyarı Sistemlerinin kurulduğuna işaret eden Yüksel, 32 yıldır çözümlenemeyen ve bu süre içinde 27 ayrı proje hazırlanan Balıkçılar Barınağı sorununun çözümlendiğini bildirdi. Yüksel, geçen yıl 129 bin kişiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yardım yapıldığını, 31 bin aileye kömür dağıtıldığını açıkladı.

 

Vali Yüksel, Antalya nın 2008 yılında kültür varlıklarını en iyi koruyan il olarak prestijli bir ödülle Antalya İl Özel İdaresi nin de en iyi Stratejik Yönetim anlayışını uyguladığı için ödüllendirildiğini kaydetti.

Yeni Alanya - 04 Mart 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR