Marmarabirlik`ten yenilenebilir enerjide 2 yeni proje
Türkiye`de bir ilk olan "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretimi" projesini yıl sonu itibarıyla hayata geçirecek Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatjifleri Birliğinin (Marmarabirlik), sisteme yenilenebilir enerjide 2 yeni proje daha ekleyeceği bildirildi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, kalıcı başarının yolunun geleceğe yapılan yatırımlardan geçtiğini, devlet destekli projelerle enerji üreterek birliğin sürekli kar etmesini sağlayacaklarını belirtti. Asa, yenilenebilir enerjide birlik olarak 3 proje geliştirdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kurulacak panellerle güneş enerjisi elde etmeyi planlıyoruz"
"Birincisi, Türkiye`de ilk olan zeytin atıklarını gazlaştırılıp elektrik enerjisine dönüştürme projesi. Yılda 500 kilovat/saat kapasiteli bu projemizi yıl sonu uygulamaya sokuyoruz. İkincisi bu tesisin ürettiği ısıyı da elektrik enerjisine dönüştürecek `Organik Rankin Çevrimi` olarak bilinen yine TÜBİTAK`ın desteklediği (Rankine Conversion) ORC sistemi. Bu sistemden de 270 kilovat/saat elektrik enerjisi elde edilecek. Fizibilitesini tamamladığımız üçüncü projemiz de güneş enerjisinden elektrik üretimi. Marmarabirlik Entegre Tesisleri`nin çatısı ve boş alanlara kurulacak panellerle güneş enerjisi elde etmeyi planlıyoruz."
İhtiyaç fazlası enerji satılarak gelire katkı sağlanacak
Üç farklı sistemle üretecekleri yıllık elektrik miktarının 70 milyon kilovatı bulacağını belirten Asa, "Marmarabirlik olarak bizim şu anki kapasitemizle kullandığımız elektrik miktarı 2,5-3 milyon kilovat. Enerji üretimimiz başladığı anda 2 milyon kilovat olacak. İhtiyacımızın büyük bölümünü ilk aşamada karşılamış olacağız. ORC ve güneş panelleri de devreye girdiğinde ihtiyaç fazlasını üretmiş olacağız ki, bunu da satarak Marmarabirlik`in gelirine önemli bir katkı sağlamış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Projelerin birliğe bağlı kooperatiflerde de uygulanması planlanıyor
Asa, bu çerçevede, geçen hafta içinde İtalya`da Mitsubishi`nin yüzde 51 hisseyle sahibi olduğu Avrupa enerji devi Turboden firmasında teknik inceleme yaptıklarını, firmanın ortaklarından Milan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mario Gaio ile de görüşerek bilgi aldıklarını hatırlattı. Elektrik enerjisi projelerini daha sonra birliğe bağlı kooperatiflerde de uygulamayı planladıklarını anlatan Asa, bu sayede hem kooperatiflerin hem de ortakların kazanmasını sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Asa, enerjiyi elinde bulunduran ülkelerin geleceğe yön vereceğini ifade ederek, "Dolayısıyla ALTERNATİF enerji üretmek gerekir. Bunun yolu da yenilenebilir enerji sistemlerinden geçiyor. Devlet bu alanda yapılan yatırımları destekliyor. Marmarabirlik olarak biz de Türkiye`de ilk defa zeytin atıklarından enerji üretmek için proje geliştirdik. Sistemin birliğimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Bursa (AA)
www.dunya.com
22 Ekim 2014