Güneşten Ormanlar

Ege Orman Vakfı`nın İZKA`dan (İzmir Kalkınma Ajansı) destek alarak hayata geçirdiği "Güneşten Ormanlar" projesi kapsamında kurulan Güneş Enerji Santrali ile elektrik enerjisi üretimi başladı.

 

Gerçekleştirdiği başarılı projeler ile dikkat çeken Ege Orman Vakfı`nın İZKA`dan (İzmir Kalkınma Ajansı) destek alarak hayata geçirdiği "Güneşten Ormanlar" projesi kapsamında kurulan 500 kilowattlık Güneş Enerji Santrali ile elektrik enerjisi üretimi başladı. İhtiyaç fazlası elektriğin Gediz Edaş`a satışı başladı ve ilk fatura kesildi.  Proje kapsamında satılan elektrik enerjisinden gelen gelirle doğaya her yıl yaklaşık 60 bin fidan kazandırılarak güneşin ormanları kurulacak.

 

Ege Orman Vakfı`nın İktisadi İşletmesi EGEVAK tarafından yürütülen "Güneşten Ormanlar Projesi"  hakkında bilgi veren Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, "2 milyon TL`yi aşan bir yatırım bedeline sahip olan bu tesis Türkiye`de zemine kurulan güneş enerjisi sistemleri (foto voltaik güç sistemleri) arasında ilklerden biridir. Proje bedelinin %50`sini İzmir Kalkınma Ajansı karşıladı. Proje kapsamında, Menderes-Oğlananası`nda kurulumunu tamamladığımız ve faaliyete geçen "500 kilowatt gücündeki Güneş Enerji Santrali" ile güneş enerjisinden, 800.000 kilowatt gücünde elektrik enerjisi üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriğin bir bölümü ile Menderes-Oğlananası`nda bulunan 30 bin ağaçlık zeytinliğimizin tarımsal sulaması için kullanılan elektrik ihtiyacını karşılıyoruz; ihtiyaç fazlası üretilen elektriği Elektrik piyasası lisanssız Elektrik üretimine ilişkin yönetmeliğe uygun olarak Gediz Edaş`a satmaya başladık. Gediz Edaş`a sattığımız elektriğin ilk faturasını kestik. Sattığımız elektrik enerjisinden gelen gelirle doğaya her yıl yaklaşık 60 bin fidan kazandırarak güneşin ormanlarını kuracağız." diye konuştu.

 

Proje ile Ülkemize yeni orman alanları kazandırmanın yanında var olan ağaçların korunmasına yönelik bir etkide sağlayacaklarını ifade eden Bakioğlu, "Güneş Enerji Sistemi ile yıllık elektrik enerjisi üretimi yaklaşık 800.000 kilowatt olarak gerçekleşecektir. Bu miktarda enerji üretimi, yıllık 770 tonu aşkın karbon salımının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu da yıllık yaklaşık olarak 1100 adet ağacın kurtarılmasını sağlayacak. Fotovoltaik Güç Sistemlerinin ömrü yaklaşık 30 senedir. Bu zaman içinde güneş parlayarak Ege Orman Vakfı`nın daha fazla ormanlaştırma ve eğitim projelerini gerçekleştirmesini sağlayacak" dedi.

 

Bakioğlu, projenin bölgeye örnek teşkil edecek bir yatırım modeli oluşturacağını, özellikle sanayicilerin ihtiyaç duydukları elektrik enerjilerini boş atıl duran çatılarında veya arazilerinde gerçekleştirmeleri konusunda özendirici olacağını ve fosil enerji kaynaklarının sebep olduğu çevre sorunlarının önlemesinde model olacağını belirtti. Star, İzmir

http://haber.stargazete.com

10.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR