Enerji ihtiyacının yüzde 100`ü yenilenebilirden karşılanabilir

GÜNDER Başkanı Bayraktar "Türkiye her yıl 2.5-3 bin megawatlık güç kurabilir. 8 yılda 24 bin megawat olabilir. Nereden bakarsanız bakın 2023`e 23 bin megawat ile ilerleyebiliriz" dedi.

 

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kemal Gani Bayraktar, Türkiye`nin güneş enerjisi ile elektrik üretiminde çok hızlı ilerleyebilecek kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

 

İzmir`de düzenlenen "SOLARTR 2014" konferansında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Bayraktar, dünyada kurulu kapasiteye bakıldığında güneş enerjisinden elektrik üretiminde neredeyse sıfır noktasında olan Türkiye`nin yıl sonunda 80 ile 100 megawat kurulu güce ulaşabileceğini belirtti.

 

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin dünyada 2013 sonu itibariyle kurulu gücün 140 bin megawat olduğunu hatırlatan Bayraktar, Türkiye`nin bu alanda katedeceği mesafenin çok olduğunu kaydetti. Bayraktar, "Türkiye güneş enerjisi ile elektrik üretiminde çok hızlı ilerleyebilir. Türkiye her yıl 2.5-3 bin megawatlık güç kurabilir. 8 yılda 24 bin megawat olabilir. Nereden bakarsanız bakın 2023`e 23 bin megawat ile ilerleyebiliriz" dedi.

 

Türkiye`nin önündeki mesafeyi çok hızlı kat edebileceğine işaret eden Bayraktar, şunları söyledi:

 

"Saha var, güneş var, sanayimiz var. Nerede tıkanıyor? Teşvikte falan değil. Bürokratik süreçlerin uzamasından başka bir şey değil. Bu yıl 600 megawat kapasite talebi için 496 proje, 8 bin megawatlık kapasite talebi oldu. Ölçüm zorunluluğu gibi şeyleri eklenince 1 seneden beri 600 megawatlık yatırım gerçekleşmedi."

 

"Enerji ihtiyacımızın yüzde 100`ü yenilenebilir enerjiden karşılanabilir"

 

Sanayicilerin kendi çatılarında sistemi kurup elektrik üretebildiğini belirten Bayraktar, bireysel kullanıcının daha kolay yatırım yaptığını ifade etti.

 

Bayraktar, Türkiye`nin hidro elektrik dahil yenilenebilir enerji payının yüzde 29 olduğunu, son 10 yıllık kalkıma planında yüzde 35`lik hedef belirlendiğine işaret ederek, "Türkiye`de rüzgar var, güneş var. Kaldı ki üretimimizi ve binalarımızı daha verimli yaptıkça yenilenebilir enerjiden ihtiyacımızı karşılamak bizim için daha erişilebilir oluyor. Türkiye`nin ihtiyacının yüzde 100`ünü yenilenebilir enerjiden karşılaması hayal değil. Bu hep yatırımla değil, talebi tasarrufla daraltarak olacak. Erişilebilir bir hedeftir" diye konuştu.

 

Bayraktar, güneş enerjisi yatırımlarında gelişen teknolojiyle maliyetin düştüğünü, yatırımcıların kendi bütçeleriyle tesis kurabildiğine işaret etti. Bayraktar, Türkiye`de güneş enerjisi teknolojilerini üreten 20 civarında firmanın bulunduğunu, "Teknoloji üretiminin yüzde 55`i yerli hale geldi. Gelecekte yüzde 85`i yerli olması bekleniyor" dedi.

 

"Komşuda gördüm ben de isterim etkisi ile yayılsın"

 

Türkiye`nin çatılarda kurduğu sistemle ısıttığı suyu sanayinin yanı sıra ev ısıtma ve soğutmalarında da kullanması gerektiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti:

 

"Güneş enerjisiyle su ısıtmada kurulu güç olarak dünyada dördüncüyüz, ama bunu kalitesiz kolektörlerle ve sadece sıcak su ısıtmasında kullanıyoruz. O sıcak suyu alıpta yıkanmanın dışında kullanmıyoruz, sanayide kullanmıyoruz. Biz 11 bin metrekare kurulu güçle dördüncüyüz. Üçünü sırada Almanya`nın 12 bin metrekare kurulu gücü var. Almanya`nın güneşi bizim üçte bir oranında ve süresi daha da az. Biz 4. olarak gurur duyulacak durumda değiliz. İleride mesafe kaydedeceğiz. Şu anda kullandığımız teknolojiyi ayrı bir hatla ısıtmada da kullanabiliriz. Soğutma tarafında şu anda Türkiye`de yaygın bir uygulama yok. Bu teknoloji var ve pahalı da değil, ama biraz yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu da ne olacak doğalgazdan tasarruf anlamına gelecek. Ama ne var Türkiye`de, yaygın kullanımı yok. Komşuda gördüm ben de isterim etkisi ile yayılsın."

İzmir (Kaynak : AA)

www.dunya.com

19 Kasım 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR