Orman köylülerinin elektriği güneşten sağlanacak

Orköy Daire Başkan yardımcısı Musa Kaya, orman köylülerinin elektrik ve sıcak su ihtiyacını güneşten karşılayarak ormanları korumaya çalıştıklarını söyledi.

 

SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi kapsamında Güneş Enerjisine Kamu Katkıları ele alındı. Moderatörlüğünü Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdürü Mustafa Çalışkan’ın yaptığı oturumda konuşan T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Orköy Daire Başkan yardımcısı Musa Kaya, “Orman Genel Müdürlüğü’nce yürütülen yenilenebilir enerji çalışmaları” konusunda bilgi verdi.

 

Kaya, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından 4 milyar dolar ile desteklenen dört yıllık “Ekolojik Köy Projesi” ile biri doğudan diğeri batıdan seçtikleri iki köyün tüm elektriğini ve sıcak suyunu güneşten sağlayacaklarını söyledi. Aynı zamanda GÜNDER ve UFTP tarafından da desteklenen projenin toplam maliyeti 21 milyon dolar.

 

Güneşten faydalanarak ormanı nasıl koruruz diye yaklaştıklarını belirten Kaya, ilk etapta 300 orman köyünün elektriğini güneşten sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Köylüye kredi sunduklarını ve geri ödemesinde de önemli kolaylıklar sağladıklarını belirten Kaya, köylünün kredi ödemelerinin aylık elektrik faturası ödemesini geçmeyeceğini söyledi.

 

Türkiye’de toplam 21.427 orman köyü olduğunu ve buralarda toplam 7.1 milyon insan yaşadığını belirten Kaya, amaçlarından birinin de orman köylerine su ısıtma sistemi kurmak olduğunu söyledi.

 

Projelerine Konya’da 31 aileye kredi verilerek başlandığını ve model olduğunu belirten Kaya, 2013 rakamlarına göre, 132.121 aileye ulaştıklarını söyledi. Proje için 110.5 milyon lira kaynak harcadıklarını da sözlerine ekledi.

http://enerjigunlugu.net

20 Kasım 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR