Belediyelerin yüzde 86’sında arıtma tesisi yok

Deniztemiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Türkiye’deki 3 bin 225 belediyenin yüzde 86’sında arıtma tesisi olmadığını, 804 belediyenin kanalizasyon şebekesinin bulunmadığını söyledi.

 

Deniztemiz Derneği (TURMEPA) Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Türkiye de 3 bin 225 belediyenin yüzde 86 sında arıtma tesisi olmadığını ifade ederek, "804 belediyenin kanalizasyon şebekesi bulunmuyor, 96 belediye de hiç çöp toplamıyor" dedi.

 

Türkiye de deniz kirliliğiyle ilgili 3 nedenin bulunduğuna dikkati çeken Yaramancı, "Denizleri öncelikle denizciler, sintine atıkları, çöpler, deniz kazaları kirletiyor. İkinci kirlilik nedeni karadan kaynaklanan kirlilik. Denizlerimizin, karadaki yerleşim merkezlerinin atık su çukuru gibi görülmesi, denizleri ciddi şekilde kirletiyor. Üçüncü kirlilik nedeni de Türkiye’nin coğrafi durumu" dedi.

 

Arıtma tesisleri çalıştırılmıyor

Karadeniz in, 10 dan fazla Avrupa ülkesinin bütün atık suyunun boşaltıldığı bir "lağım çukuru" haline dönüştüğünü söyleyen Yaramancı, "Bugün Karadeniz den Marmara ya dakikada 30 ton katı kirlilik bırakılmaktadır" dedi. Türkiye de deniz kirliliğinin yüzde 80 inin karadan ve insan eliyle oluştuğunu belirten Yaramancı, sözlerini şöyle sürdürdü :

 

"Üç önemli kirletici unsur var. Bunlar yerleşim merkezleri, sanayi kuruluşları ve turistik tesisler. Sanayide kullanılan suyun yüzde 81 i, Organize Sanayi Bölgelerinde ise yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor. Turistik tesislerin de bir çoğunun arıtması yok. Olan tesisler de çalıştırılmıyor. Kayıt dahi tutulmuyor. Türkiye’deki 3 bin 225 belediyenin yüzde 86 sında arıtma tesisi yok, 804 belediyede kanalizasyon şebekesi bulunmuyor, 96 belediyede de hiç çöp toplamıyor."

 

İstanbul’un atığı arıtılmıyor

"İstanbul da her gün 3.9 milyon metreküp atık suyun sadece yüzde 10 u biyolojik olarak arıtılıyor. Bu kent son 40 yılda giderek artan şekilde kirlendi" diyen Yaramancı, kirliliğin bu hızla devam etmesi halinde kentin bir 40 yıl daha yaşamayacağını ileri sürdü.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deniz temizliğiyle ilgilendiğini, ancak 15 milyonluk bir metropolün nüfus artışı göz önünde bulundurulduğunda deniz temizliği konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmadığını belirten Yaramancı, şunları kaydetti :

 

"Belediyenin, deniz temizliği konusunu daha öncelikli konular içine taşıyabileceği kanaatimiz var. Gereken öncelik verilmediği için bu konudaki seviyeyi yukarılara çıkaramadık. İstanbul da, 350 bin tonluk biyolojik arıtma tesisi 4 yıldır inşaat halinde. İstanbul’da deniz temizliği konusuna öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. İstanbul’daki deniz kirliliğinin ortadan kalkması için arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Bu tesis için de 2 milyar dolar tutarında  bir yatırım yapılması lazım."

 

Yaramancı, Deniztemiz Derneği nin (TURMEPA), Haziran ayında Uluslararası Deniz Çevresi Koruma Derneği’nin (INTERMEPA) dönem başkanlığını yürütmeye başlayacağını da bildirerek, bu platformda Karadeniz e öncelik verdirmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

 

Her yıl 10 milyar lira havaya savruluyor

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman, Türkiye de toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30 unun binalarda kullanıldığını belirterek, yalıtımsız binalar nedeniyle her yıl 10 milyar liranın havaya savrulduğunu söyledi. Arıman, halkın bilinçlendirilmesi için Dört Hayati Yalıtım Kampanyası nı yürüttüklerini, Şekerbank ile işbirliği yaparak Ekokredi Yalıtım Kampanyası nı başlattıklarını ifade etti.

 

20 kat enerji israfı

Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, Avrupa da neredeyse sıfır enerji harcayan "pasif ev"lere geçiş söz konusuyken, Türkiye’de hâlâ yalıtımsızlık sorununun çözülemediğini söyledi. Topçu, yalıtımsız binaların, pasif evlere göre sadece ısınmak için 20 kat daha fazla enerji tüketttiğini kaydetti.

 

Yüzde 50 tasarruf

Ode Yalıtım Genel Müdürü Bülent Çolak, “Enerji israfı ancak iyi bir yalıtımla önlenebilir. Yalıtımlı bir dairede yaşayan aileler, ısı yalıtımı sayesinde yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayabilir” dedi.

 

10 kat fazla tüketim

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, Türkiye’de binaların metrekare başına enerji tüketiminin yaklaşık 300 - 350 kwh arasındayken bu oranın çok daha soğuk olan Almanya da 30 - 60 kwh e inebildiğini söyledi.

 

Akbank Enerji Dostu Kredi verecek

Akbank, müşterilerinin çevreyi koruma bilinciyle gerçekleştirecekleri faaliyetlerinin finansmanı  amacıyla Akbank Enerji Dostu Kredi yi hayata geçiriyor.

 

Kredi; enerji verimliliğinin artırılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla işyeri, fabrika gibi ticari gayrimenkullerin ısıtma, soğutma, aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, dış cephelerin yalıtılması ve çevreci enerji kaynaklarına yönelinmesi için firmalarca kullanabilecek.

 

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, şunları söyledi :

“Firmalara enerji verimliliği yaratmaya yönelik harcamalarının finansmanı için 7 yıla kadar vade imkânı sağlanıyor.”

 

ÇEVREYE SPONSOR OLDULAR

Akbatı Akiş Gayrimenkul Yatırımı Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Durusoy, "Akbatı projemiz tamamlandığında  yeşil bina sertifikasına sahip olacak. Akbatı da, bu amaca yönelik malzeme seçimi ve uygulama tercihleri yapılmaktadır" dedi.

 

Bilim İlaç Kocaeli Sanayi Odası nın (KSO) sürdürülebilir kalkınma anlayışından hareketle sanayide çevre bilincinin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla verdiği Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülü nü Bilim İlaç kazandı.

 

Pilot Umur A.Ş. nin Türkiye temsilcisi olduğu yazı gereçleri markası Pilot un, geri dönüşümle kazanılan pet şişelerden ürettiği B2P kalem, Paperworld Frankfurt 2010 Kırtasiye Fuarı nda Yılın En İyi Ürünü ödülüne layık görüldü.

 

Orion Alışveriş Merkezi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle ilköğretim öğrencilerinin katılabildiği resim ve proje yarışması düzenledi. Gönderilen resim ve projeler, 5-11 Haziran tarihleri arasında Orion AVM de sergilenecek.

 

Diversey Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) tarafından hazırlanan ve Diversey in desteği ile daha temiz, sürdürülebilir bir çevreye katkı sağlamak için düzenlenen Beyaz Yıldız Projesi ne 41 işletme başvurdu, 37 işletme uluslararası çevre standartlarını karşılayarak Beyaz Yıldız Sertifikası aldı.

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) 1999 yılından beri Hacettepe Üniversitesi ile deniz kaplumbağalarının korunarak çoğalmasını sağlayan projeyle Belek kumsallarındaki yuva sayısı 1000 in üzerine çıktı. BETUYAB, Belek te 18 bin, Gebiz de 25 bin ağaç dikti.

 

İnci Akü CEO su Göksel Paker, Manisa Organize Sanayi Bölgesi nde kuracakları yeni fabrikanın çevreci yaklaşımı esas alarak kurulan, Türkiye deki ilk BREEAM sertifikalı (Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirme Metodu) tesis olacağını söyledi.

 

Soyutwind Proje Geliştirme Müdürü Ali Çolak, yıllık bakım masrafının yatırım tutarının yüzde 1 ini geçmeyen rüzgar çiftlikleri ve şebekenin olmadığı şehir dışı yerleşimlere 1 kW tan 30 kW a kadar akülü sistem rüzgar türbinleri kurduklarını söyledi.

 

C&A Organic Exchange tarafından yayınlanan sektör raporuna göre C&A Avrupa, dünyadaki en büyük sertifikalı organik pamuk satan perakende firması oldu. Rapora göre Amerikalı spor giyim markası Nike ikinci ve perakende zinciri Walmart üçüncü oldu.

 

Marks & Spencer Giyim etiketlerinde yıkama sıcaklığının 30 dereceye indirilmesini öneriyor. Böylece yüzde 40 enerji tasarrufuyla 25 bin ton karbondioksit gazının salınımını engellemeyi planlıyor.

 

Filotürk Mobil takip şirketi Filotürk Genel Müdürü Tunca Akkaya, Türkiye de sadece ticari araçlardaki yıllık akaryakıt tüketiminin 10 milyon ton civarında olduğunu belirterek, "Mobil takip teknolojisi sayesinde sağlanacak yüzde 10 luk ortalama yakıt tasarrufu ile yılda milyon ton akaryakıt tüketimi ve 5 milyon ton CO2 salınımının azaltılması mümkün" dedi.

 

GEFCO, Fransa - Rusya hattında taşımacılık yapan 36 tırı karayolundan çekerek demiryoluna kaydırdı ve her bir turda toplamda 576 tırın havaya yaydığı CO2 emisyonunu önemli ölçüde engellenmiş oldu.

DHL Express, 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 30 oranında azaltma hedefine doğru projeler geliştirmeye devam ediyor. Kolilerini de çevre politikalarına uyumlu hale getiren DHL Express, gönderi kutuları için oluklu mukavva kullanacak.

 

Aras Kargo, Türkiye genelinde tüm şubelerinde atık kağıtların değerlendirilmesi amacıyla geri dönüşüm kutularını yerleştirdi. 100 adet üretilerek tüm şubelere gönderilen geri dönüşüm kutuları atık kağıtların yeniden değerlendirilerek doğal kaynakların korunması ve verimli kullanılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

 

Kale Grubu, üretim sırasında suyun tasarruflu kullanılması için önlem alıyor, atık suları arıtarak yıkama amaçlı olarak tekrar kullanıyor. Üretim için gerekli olan enerji doğalgazdan sağlanıyor. Tehlikeli atıklar ayrı bir toplama sistemiyle toplanıyor ve bertaraf tesislerine gönderiliyor. Geri dönüşebilir atıklar ayrı toplama sitemiyle toplanarak yeniden değerlendiriliyor.

 

Schindler Seyir mesafesi 500 metre olan ve bu özelliğiyle yüksek binalarda tercih edilen Schindler 7000 serisi asansörler, trafik yönetim sistemiyle gereksiz kullanımı ortadan kaldırarak, daha az enerji tüketilmesini sağlıyor.

 

Jotun ürünleri karbon bazlı kimyasallar içeren uçucu organik madde konusunda en düşük seviyeye sahip şekilde üretiliyor. Dünyanın en ünlü yeşil projelerinden birisi olan Masdar City de Jotun tercih edildi.

 

Martı Marina, "Her Tekne Bir Fidan" adında yeni bir kampanyaya başlıyor. TEMA Vakfı nın da desteği ile her tekne için bir ağaç dikilecek.

 

Siemens, ne kadar ihtiyaç o kadar tüketim mantığı ile soğutma, yıkama, durulama ve pişirme ürünlerinde elektrik ve su tüketim değerlerinde ciddi bir tasarruf sağlıyor. Siemens, ozon tabakasına zararlı FCKW ve FKW gazlarından yüzde 100 arındırılmış ürünler üretiyor.

 

Standard Profil Operasyonlar Direktörü Hakan Özcan, dünyanın en büyük dördüncü sızdırmazlık profili üreticisi olan Standard Profil de tüm atıkların yüzde 98’inin geri kazandırıldığını ve Düzce deki tesise dört arıtma tesisi kurulduğunu söyledi.

 

Korona Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Özen Özer, yenilenebilir enerji alanında faaliyet göteren şirketin elektriği olmayan yerlere gezici elektrik santralleriyle elektrik götürdüğünü söyledi.

 

UPM Kağıt üreticisi UPM nin Teknoloji Başkan Yardımcısı Hartmut Wurster, yakıt karışımındaki değişiklikler ve iyileştirilmiş enerji verimliliği sistemiyle bir ton kağıt başına fosil karbondioksit emisyonunda yüzde 12 lik, sülfürdioksit emisyonunda ise yüzde 30 luk azalma sağladıklarını açıkladı.

 

TSKB Bilgi Teknolojisi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şemseddin Arat, "Sosyal sorumluluk projeleri TSKB nin sürdürülebilir bankacılık felsefesinin temellerinden biridir. Bu kapsamda TSKB, kurumsal yetkinliklerini ve iletişim ağlarını kullanarak, Türkiye de bugüne kadar hayata geçirilmiş bulunan ve konusu çevre olan en kapsamlı sosyal sorumluluk projelerine imza atmıştır" dedi.

 

ÇEVRE SEFERBERLİĞİ

Başak Kiremit Başak Çatı & Cephe Sistemleri, sağlıklı ve çevreci özelliği nedeniyle dünyada en çevreci ürün olan ve yüzde 100 geri dönüşüm imkanı olan kil kiremit üretti. Şirket üretim sonrası kullanılmayan kiremitleri de sürdürülebilirlik çerçevesinde kiremit irmiği haline getirip sahalarda ve bahçelerde kullanımını sağladı.

 

EGD Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin, Tesco Kipa’nın sponsorluğunda düzenleyeceği Küresel Isınma Kurultayı’nda kamunun küresel ısınma konusundaki yaklaşımı ortaya konulacak.

 

Dupont, 2006 yılında 2015 Sürdürülebilirlik Hedeflerini açıkladı. Şirket sera gazı emisyonlarını yüzde 60, küresel enerji tüketimini yüzde 19 azaltmayı hedefliyor.

 

PWC Türkiye nin destek verdiği proje ile Yaya Derneği, en doğal, en sağlıklı, en zararsız ve en ucuz ulaşım biçimi olan yürümenin gerek çevresel ve ekonomik gerekse sağlık açısından birçok faydası olduğu gerçeğinden hareketle herkesi sürdürülebilir bir dünya için ulaşım alışkanlıklarını değiştirmeye ve sürdürülebilir ulaşım araçlarını tercih etmeye çağırıyor.

 

Henkel çamaşır deterjanlarının formüllerinde sürekli ilerleme kaydederek hem deterjan dozlarını hem de su ve enerji tüketimini sürekli azaltmayı başardı. Örneğin, çamaşırlar eskiden 90 derecede yıkanırken, Persil günümüzde aynı düzeyde temizliği ve leke çıkarmayı düşük ısıda sağlıyor.

 

Maltepe Üniversitesi öğrencileri, “Yeşil Bir Adım” projesinin ilk aşamasında İstanbul’un farklı semtlerindeki sokaklarda, alışveriş merkezlerinde, marketlerde stant açarak 6 bin adet “Yeşil Bir Adım” bez torbanın takas edilmesiyle toplanan 30 bin naylon poşeti Maltepe Belediyesi Ambalaj Atık Geri Dönüşüm Merkezi’ne teslim ettiler.

 

Omo Total, çevreye verilen olumsuz etkileri azaltıyor. 2009 yılındaki toz deterjan üretimi yerine tamamen ultra konsantre sıvı deterjan üretilseydi bir yılda 270 bin 580 ton daha az karbondioksit salınımı söz konusu olurdu.

 

Çevko Vakfı, 2009 yılı sonu itibariyle 991 firmanın yükümlülüğü üstlenerek, 392 bin 224 ton ambalaj atığının geri dönüştürülmesini sağladı.

 

Unilever, 2000 yılından 2008 yılı sonuna kadar, üretilen ton başına; enerji tüketiminde yüzde 50, su tüketiminde yüzde 50, katı atık miktarında yüzde 62, kükürt dioksit emisyonunda yüzde 91, karbondioksit salımında ise yüzde 59 oranında azalma sağladı.

 

P&G Türkiye’deki tüm P&G üretim tesislerinde, 2007-2009 yılları arasında yüzde 15 enerji, yüzde 12 oranında su tasarrufu sağlanırken, atık çıkışı yüzde 30 oranında azaltıldı. Sera gazı emisyonlarında da yüzde 25 düşüş gerçekleştirildi.

 

AHDER, çocukları iklim değişikliği ve küresel ısınma konularında bilinçlendirmek için hazırlanan “Karbon Ayak İzi Mi, O Ne ki?” adlı hikaye kitabı Bağcılar Belediyesi’nin katkılarıyla Bağcılar Belediye sınırları içerisinde öğrenim gören 15 bin ilköğretim öğrencisine dağıtılacak.

 

Demirdöküm, piyasaya sunduğu yeni nesil duvar tipi split klimalar, R 410A gazı ve diğer ürün özellikleri sayesinde, çevre dostu ve yüksek verimli bir iklimlendirme imkânı sağlıyor.

 

Vaillant, sağlık,estetik ve yüksek performansı birleştirdiği Inventer Plus V7 klima serisi, A sınıfı enerji tüketimini DC inverter teknolojisi ile buluşturarak maksimum enerji tasarrufu sağlıyor.

 

Mikrosan MDF, sunta lam imalatında çıkan ahşap tozları, yağı sıkılmış zeytin çekirdekleri, fıstık-fındık ve çekirdek kabukları, pamuk çırpısı gibi bünyesinde selülozik elyaf taşıyan birçok malzemeyi çeşitli plastiklerle birleştirerek sanayiye ahşap katkılı plastik profil kazandırıyor.

 

Migros Atık maddelerin çevreye geri kazandırılması konusunda mağazalarında  geri dönüşüm kiosku uygulamasını başlatan Migros, müşterilerinden gelen olumlu taleple bir yılda uygulamayı 20 mağazaya yaygınlaştırdı. Karton/kağıt, plastik, metal, cam atıklarının barkodunu Migros geri dönüşüm kioskuna okutan tüketiciler, atığı uygun bölmeye atarak hem puan kazanıyor hem de çevre korumaya destek veriyorlar.

 

Vitra, üretim ve kullanım sürecinde enerji tasarrufu yapılmasını sağlayan Photoactive ve Slimetric karoları kullanıma sundu. Fotokatalitik özelliği kazandırılan Vitra Photoactive karolar, kendi kendini temizleyebiliyor. AA / İstanbul / 04.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR