“Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor” Buluşması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "2002`de 12 bin 305 megavat olan yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gücümüz şu anda 28 bin megavata ulaştı. Bu çok önemli bir rakam" dedi.

 

Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş.`nin (KCETAŞ) ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirilen "Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor" buluşmasında yaptığı konuşmada, Türkiye`nin 1902 yılında enerji üretimine başladığını anımsattı.

 

2002 yılında Türkiye`deki kurulu gücün 31 bin 500 megavat olduğunu, son 12 yıl içinde ise ilk yüzyılda yapılandan daha fazla, yaklaşık 34 bin 500 megavat kurulu güç eklendiğini belirten Yıldız, bunu Türkiye`nin sanayicilerinin, yatırımcılarının yaptığını vurguladı.

 

Türkiye`nin büyümesini kamu kaynakları ile birlikte değil özel sektör finansmanı ile yani uluslararası yatırımcılarla birlikte yapmaya karar verdiğine dikkati çeken Yıldız,  şunları kaydetti:

 

"Büyüme ve değişim yaşanırken tabi ki bir kısım sorunlar olacak. Bu değişimin yönetilmesiyle alakalı iki tane keseyi yerlerinden değiştiriyorsunuz. 12 yıl önce kamu sektörünün Türkiye`nin kurulu gücünden aldığı pay, özel sektör itibariyle yüzde 32`lerdeydi. Şu anda kamunun aldığı pay yüzde 32`lerde. Yani hem özel sektör kamunun yerini alıyor hem de bununla alakalı denetleme düzenleme, bakanlığımıza bağlı ilgili ve ilişkili bütün kurumlarla beraber 28 kuruluşla bunları düzenleniyor. 2002`de 12 bin 305 megavat olan yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gücümüz şu anda 28 bin megavata ulaştı. Bu çok önemli bir rakam. Algıyla gerçeğin farklı yerlerde olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim."

 

Almanya`da kömürün elektrik üretimindeki payının yüzde 43`lerden yüzde 51`e çıkartılma kararı alındığını ifade eden Yıldız, "ABD`de tamamen yeşil enerji olarak görürüz yüzde 45`ler civarında kömürün üretimde payı var. Türkiye`de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin payı Avrupa Birliği ortalamasının tam iki katı ama biz kirli enerji üretmeye zorlanmış oluyoruz. Bu haksızlığa göz yummayız. Biz hizmetlerimizi insan odaklı yapacağız. İnsan odaklı yaptığımız kadar güçleneceğiz. Güçlendikçe de doğru yapma kapasitemizi artıracağız" diye konuştu.

 

"7,2 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz"

Ekim ayının sonunda 5 bin 143 megavat kurulu gücü sisteme kazandırdıklarını anlatan Yıldız, bunların bir çırpıda sayacakları 15-20 ülkenin toplam kurulu gücü kadar olduğunu söyledi.

 

Türkiye`nin her yıl bir başka ülkenin kendisine katılması gibi enerji sektöründe büyüdüğünü, bunun da en önemli nedeninin siyasi istikrar olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

 

"Myanmar`da petrol var ama aramaya giden yok. Çünkü siyasi istikrar yok. Orada bir değerin oluşmuş olması oraya yatırım yapılacağı anlamına gelmiyor. O yüzden Türkiye hem üretim kaynakları itibariyle hem de oluşturduğu siyasi istikrarla bu günlere geldi. Rehavete kapılmadan bu yatırımlarımızı yapmaya çalışacağız. Bunları bu salonda bulunan yatırımcılarla birlikte yapacağız. İki ay önce bir pazar günü Türkiye`de tüketilen elektriğin yüzde 10,5`u rüzgardan üretildi. Bu çok ciddi, önemli bir rakam. Geçen yıl rüzgardan ürettiğimiz enerji sayesinde 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ettik. Bu yıl sonu itibariyle inşallah yaklaşık 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal etmiş olacağız. Verdiğimiz para yıllık 11 milyar dolar. Bu çok büyük ve önemli rakam. Kuracağımız nükleer güç santralleriyle beraber bugünkü rakamla 7,2 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Yani sizlerin yapacağı her yatırımın yalnızca kendi kesenizle alakalı değil, ülkemizin ve geleceğimizin cebinden çıkacak parayla alakalı olduğunu bilmeniz lazım. O yüzden yaptığınız yatırımları değerli buluyoruz, son derece önemsiyoruz."

 

Yenilebilir enerji konusunda 10 yıldan sonra yatırımcının önünü göremediği yönündeki görüşlere kesinlikle katılmadığını belirten Yıldız, güneş yatırımlarının 6 ile 8 yılda kendisini amorti ettiğini vurguladı.

 

10 yıl üretilen elektriğe devletin alım garantisi verdiğini 10 yıldan sonra ise almıyor olmasının yatırımcıya bir şey kaybettirmeyeceğini, tam tersine kazandıracağını ifade eden Yıldız, çünkü güneşin işletme maliyetleri, bakım ve onarım çalışmalarının son derece düşük olduğunu, rekabet edebilme gücünün doğalgaz, kömüre ve diğer enerji kaynaklarına göre daha yüksek olduğunu söyledi.

 

Her yıl 15 milyar liralık tasarruf yapılabilir

Konya, Karaman ve Karapınar bölgesinde kurulacak güneş yatırımlarına çok ciddi rağbet olduğunu kaydeden Yıldız, 3 bin megavatı 500`er megavatlık dilimlerle gerçekleştireceklerini, bunun da lisansa tabi olacağını ve serbest üretici sıfatını alacağını bildirdi.

 

Bu projeyi duyurduktan sonra dünya devlerinden "bırakın hepsini biz yapalım" diyenler olduğunu dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

 

"10 yıldan sonrası için bizden talepleri yok. Aynen sizin de olmayacağı gibi. Yani yatırım bunu kendi içerisinde karşılayabilecek. Jeotermalde de benzer durum var. Şu anda 318 megavata çıktık. Neredeyse sıfırdı. 540 milyon dolar sahaların ihale edilmesinden para aldık. Bunları MTA`nın arama faaliyetlerine sunduk. Bir kısmını da bulunduğumuz şehrin il özel idarelerine verdik. Yani sonuçta herkes kazanacak. Seracılıkta, konutların ısınmasında, elektrik üretiminde Türkiye`nin coğrafyasından kaynaklanan avantajları bir bir kullanacağız inşallah. Bütün bunların başına enerji tasarrufunu enerji verimliliğini koyuyoruz. Ölçülebilir, görünebilir 15 milyar liralık her yıl tasarruf edebileceğimiz bir rakam var. Şu anda bunun bir kısmını tasarruf etmeye başladık. Bizim kurulu güç ve tüketim güçlerimizin aynı oranda artmıyor olmasından bunu anlıyoruz."

 

Yatırımcılar için tarımsal sulama alanlarının da önemli olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu alanda 2 bin 200 megavatlık pazar olduğunu, bu pazarın finansman yapısıyla kurgulanarak gerçekleştirileceğini söyledi.

 

Yıldız, tarımsal sulamada enerji kooperatifçiliğiyle ilgili bir olguyu oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Bunu her yönüyle birlikte gerçekleştireceğiz. Şanlıurfa, Mardin gibi güneşini alan ama elektrik faturasını ödemekte güçlük çeken tarımsal sulama kooperatiflerine, çiftçilerimize çok ciddi yapıda kurgulanabilecektir. Hem Türkiye`nin genel bir yükü kalkmış olacak hem de bu işlerin daha da önü açılmış olacak" şeklinde konuştu. 

Kayseri (AA) 29 Kasım 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR