Almanya`da elektrik faturaları düşecek

Enerji politikası üzerinde araştırma yapan araştırma kuruluşu Agora, Almanya`da 2015 yılında elektrik faturalarının ekonomi ve tüketiciler için daha olumlu yönde olacağını öngörüyor.

 

Araştırma merkezinin Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine sunduğu analizde yeni yılda elektrik fiyatlarında kesinti yaşanabileceği belirtildi. 2015 yılı için ön sözleşmelerinin borsada ucuzladığını söyleyen Agora Müdürü Patrick Graichen birçok elektrik şirketinin bu olumlu gelişmeleri kendi müşterilerine yansıttığını dile getirdi. Agora’ya göre elektriğin toptan satışlarında bir kilovat saat başına 3,3 sent olan rekor rakama indi. Bu, geçen sene için yaklaşık yüzde 13 azalmaya denk geliyor.

 

Ayrıca, Agora yaptığı araştırma sonucu Almanya’da yenilenebilir enerjinin tüketimini geçen seneye kıyasla yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldiğini ortaya koydu. Yenilenebilir enerjinin son yıllarda çok ucuz olmadığını ifade eden Graichen elektrik maliyetlerinde artış yaşanabileceğini belirtti. Daha önceki senelerde güneş enerjisi çok pahalıya mal olması Almanya’da elektrik fiyatlarının artmasına sebep olmuştu. Fakat son beş sene içerisinde üretim maliyetleri yüzde 70 geriledi.

 

“Yenilebilir enerji en maliyeti düşük teknoloji haline geldi.” diyen Graichen özellikle bu alanda orta vadede elektrik fiyatlarının da düşeceğini ifade etti. Bunun dışında Almanya ekonomisinin gelişmesine rağmen enerji tüketimi azaldığı tespit edildi. Agora’ye göre LED teknolojisi sayesinde ülke enerji tüketiminde daha verimli hale geldi. FRANKFURT (CİHAN) 08.01.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR