Van`da "umut tohumları" yeşerdi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nca yürütülen "Umut Tohumları" projesi kapsamında, Van depreminde yakınlarını kaybeden 100 meslek lisesi öğrencisi İtalya`da güneş enerjisi sistemleri eğitimi aldı.

 

Avrupa Birliği`nin Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanı kapsamında desteklenen "Van`da Yakınlarını Kaybeden Gençlerin İstihdam Edilebilirliğinin Artırılması", kısa adıyla "Umut Tohumları" projesi, 2012`nin sonunda başladı. AB tarafından finanse edilen ve toplam hibe tutarı 298 bin 915 avro olan proje, 30 Mayıs 2014 itibarıyla sonlandı.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı`nın yürüttüğü projeyle, Van depreminde yakınlarını kaybeden gençlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması amaçlandı.

 

Depremde yakınlarını kaybeden ve elektrik sektöründe yer almaya aday, teknik ve idari alanlarda lise düzeyinde eğitim alan gençler hedef kitle olarak belirlendi.

 

Proje kapsamında, İtalya`da güneş enerjisi sistemleri üzerine mesleki eğitim alan 100 meslek lisesi öğrencisi sertifika sahibi oldu.

 

Müsteşar Nesrin Afşar Çelik: Gençlerin sektörde istihdamı için çalışmalar sürüyor

 

Eğitim imkanlarının istihdamla desteklenememesinin Van için önemli bir sorun olduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik, gençlerin aldıkları eğitimi doğru kariyer planlaması üzerine temellendiremediği için "umutsuz bir gelecek" fikrine saplandıklarını ifade etti.

 

Projenin istihdamı artırmayı amaçladığının altını çizen Çelik, "İtalya`dan sertifika alan gençler aldıkları eğitim sonrasında hayatlarında yeni bir umut ışığı doğduğunu proje yöneticilerine iletmişler" dedi.

 

Türkiye`de en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip yerlerin başında Van`ın geldiğine dikkati çeken Çelik, kentin hem güneş enerjisi global radyasyon değeri hem de güneşlenme süresi bakımından miktar olarak Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu kaydetti.

 

Güneş enerjisi işletmelerinin hem üretim verimliliği hem de teknik uygunluk açısından Van`da kurulmasının uygunluğunun Elektrik Etüt İdaresinin "Enerji Haritası"nda da belirtildiğini vurgulayan Çelik, "Van`da güneş enerjisi yatırımı yapan şirket yetkilileri ile temas kurup öğrencilerin mezuniyet sonrasında bu sektörde staj yapmalarının sağlayabilmek önemli bir başarı olarak düşünülmektedir" dedi.

 

Proje sonucunda 15`i engelli 100 gencin, tesislerin bakımı, onarımı ve işletmeciliği konusunda mesleki eğitim aldıklarına işaret eden Çelik, Bakanlık ve Van Valiliği tarafından proje katılımcılarının güneş enerjisi sektöründe istihdam edilmeleri için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

 

"Umut Tohumları" projesinin tanıtımı, Van Valisi Aydın Nezih Doğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik`in katılımıyla 12 Haziran Perşembe günü Van`da yapılacak.

www.aile.gov.tr

09.06.2014

 

VAN
VAN
 
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR