500 Milyon Avroluk Yatırım Yapılacak

Yenilenebilir enerji üretiminde yatırımların dörtte birinin Konya, Kararman bölgesine yapılacağı belirtilerek, bu yatırım tutarının 500 milyon avro tutarında olacağı kaydedildi.

 

İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin bilgi aktarım programına Mevlana Kalkınma Ajansı konuk oldu. Derneğim Eğitim Komisyonun organize ettiği toplantıda, MEVKA’nın 2015 Program Teklif Çağrıları ve Destekleri hakkında Kalkınma Uzmanı O. Fatih Yalçın ve Mücahit Yasir Kınalı, dernek üyelerine bilgi verdi.

 

2015 yılında MEVKA’nın 23 milyon liralık bir kaynakla destek yapacağı belirten Kalkınma Uzmanı O. Fatih Yalçın, destek programının ana temasının yenilenebilir enerji olduğunu söyledi. Yalçın, “Yenilenebilir enerjide iki farklı destek programı uygulanacak. Toplam 18 milyon liralık bir kaynak var. Diğer destek programı ise bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik mali destek programının ise 5 milyon liralık bir kaynağı var” dedi.

 

BÖLGEMİZ GÜNEŞ ENERJİSİNİN ODAĞI OLDU

Her yıl ortalama Konya’nın yüzde 13, Karaman’ın yüzde 10 daha fazla enerji talep ettiğine dikkat çeken MEVKA Kalkınma Uzmanı Mücahit Yasir Kınalı, yenilenebilir enerji üretiminde kabul edilen yatırımların dörtte birinin Konya, Kararman bölgesine yapılacağını belirtti. Yatırım tutarının 500 milyon avro tutarında olacağını kaydeden Kınalı, “Mali destek programımızın amacı, bölgenin yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve biyogaz ile enerji üretimi, tüm yenilebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin bölgede üretilmesi ve geliştirilmesidir. Yatırım yapacak firmalara destek ve hizmet verecek firmaların bölgemizde oluşmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Kınalı, MEVKA olarak bölgenin avantajının farkında olduklarını belirterek, “Güneş enerjisinden elektrik üretimi iki faktöre bağlı. Birincisi gelen ışının kalitesi dediğimiz radyasyon, diğeri ışının yeryüzünde ne kadar kaldığı. Bu ikisinin çarpımı elde edeceğiniz güneş enerjisini veriyor. Bu iki faktörde, Konya ve Karaman çok avantajlı. Nem ve sıcaklık göstergeleri verimliliği artırdığı için bölgemiz yatırım için öne çıkıyor. İkinci avantaj, bölgenin düne kadar tarım yapılamayan verimsiz arazileri. Konya ve Karaman güneş enerjisinin merkezi, odağı oldu” şeklinde konuştu.

 

POTANSİYELİ AVANTAJA ÇEVİRMEK İÇİN DESTEK PROGRAMI

Bölgedeki potansiyeli avantaj haline getirmek için yenilebilir enerji mali destek programını kurguladıklarını dile getiren Kınalı. 600 megawatlık kapasitenin 130 megawatının Konya ve Karaman’a ayrıldığını bildirdi. Toplam 496 başvurunun yapıldığını ve 198 lisanlı yatırımcının bölgemize geldiğini söylene Kınalı, “Türkiye çapında 5 bin yatırımcı başvuru yaptı. 2 bin 142 başvuruya olumlu cevap verildi. Bin 855 tanesi değerlendirme aşmasında.  Geçen yılın başında 200 olan lisanssız başvuru sayısı aralık ayı başında bin 264 çıktı. Başvuruların 443’ü olumlu cevap aldı. Bunun anlamı şu; bu yatırımların gerçekleşmesi için panel kullanılacak, mühendis çalıştırılacak, ilgili firmalardan hizmet alınacak. Bu firmalar neden Konya, Karaman’da olmasın” dedi.

 

KOBİ’LER KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEBİLİR

Destek programında ikinci önceliğin, kendi tükettiği enerji üretmek isteyen bütün KOBİ’ler verildiğini vurgulayan Kınalı, KOBİ’lerin üniversitelerle, patent sahibi kişilerle ortalık kurup başvurabileceğin kaydetti. Kınalı, şu bilgileri verdi: “Bölgemize yatırım yapmak kaydıyla Türkiye’nin veya dünyanın herhangi bir yerinden başvurulabilir. Bu destek programında 5 milyon liralık bütçemiz var. Bir proje maksimum 500 bin lira, minimum 100 bin lira destek alabilir. Verdiğimiz destekle 8 yıl olan yatırımın geri dönüş süresi 4 yıla inecek.  En geç 23 Eylül 2014 kurulmuş olan firmalar yararlanabilecek. Son başvuru tarihi ise 31 Mart 2015” diye konuştu.

 

DÜNYA ALTERNATİF ENERJİYE YÖNELİYOR

Yenilenebilir enerjinin günümüzde stratejik kavramlarından biri haline geldiğine dikkat çeken Kınalı, gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Ülkeler artık kendi kaynakları ile enerji üretmek istiyor. Çin dünyada en çok kömürden elektrik üreten ülke aynı zamanda dünyada en fazla rüzgar enerjisi kurulu kapasitesine sahip ülke. Bizim ülkemiz en önemli faktör güneş enerjisi. Konya bölgesi güneş enerjisinde Türkiye ortalamasının üzerinde. Almanya bu konuda önde ama aynı miktarda yatırımla Almanya’da 1 birim elektrik enerjisi üreten bir firma, Türkiye’de 3 birim üretebilir. Artan enerji talebine karşılık, ekonomik ömrünü tamamlayan santraller devre dışı kalacak. Yeni santrallerin devreye alınması gerekecek. Bunların yarısından fazlası yenilebilir enerji kaynakları ile yapılacak.”

www.mansethaber.com.tr

30 Ocak 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR