Güneşin kazananları yatırıma başlıyor

Türkiye`de lisanslı güneş enerjisi üretimi için düzenlenen yarışmaların ilk turunu kazanan projelerde yatırım aşamasına geldi. Yaklaşık yatırım tutarı 10 milyon lira olarak öngörülen Erzurum Güneş Enerji Santrali Projesi`nin, 15,5 ayda hayata geçirilmesi ve proje kapsamında yılda 8 milyon kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor.

 

Lisansız güneş yatırımlarının yanı sıra lisanslı üretim tesislerinin enerji üretimine katkıda bulunmasına yönelik girişimler için somut adımlar atılmaya başlandı.

 

Bu alanda üretim yapmak isteyen yatırımcıların ikinci ve üçüncü tur yarışmalarda kıyasıya rekabet ettiği günlerde, ilk yarışmanın kazananlarından Halk Enerji Yatırımları Üretim ve İnşaat A.Ş., güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi için çevresel etki değerlendirme süreci için başvuruda bulundu.

 

Başvuruya göre, tesis Erzurum`un Aziziye ilçesi Ilıca Mahallesi sınırları içerisindeki toplam 97 bin 234 metrekarelik alanda kurulacak. Erzurum Güneş Enerji Santrali Projesi`nin kurulu gücü 4,9 megavat olacak.

 

Projenin inşaat öncesi hazırlık döneminin 5 ay ve inşaat döneminin 10,5 ay olması öngörülüyor. Tesis için 49 yıllık lisans süresi talep ediliyor.

 

Erzurum Güneş Enerji Santrali Projesi işletmeye alındığında yılda 8 milyon 85 bin kilovatsaat enerji üretmesi planlanıyor. Tesiste, güneş enerjisinden üretilen elektrik, hiçbir ilave depolama ara birimi olmadan şebekeye aktarılacak.

 

Tesiste inşaat aşamasında 10, işletme aşamasında 2 kişinin çalıştırılması planlanıyor. Tesis, uzaktan izleme sistemiyle online olarak 24 saat denetlenecek, 2 haftalık periyotlarla akşam saatlerinde panellerin yüzey kısımları temizlenecek, aylık periyotlarla da elektriksel aksamların bakımı yapılacak.

 

Projenin hazırlık aşamasında, Aziziye Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi`nden proje için uygunluk görüşü alındı.

GÖKSEL YILDIRIM, ANKARA (AA) 06 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR