Kendi elektriğini üretene hibe geliyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyecek. IPARD-II programı kapsamında, 300 milyon Euro’nun üzerinde hibe desteği verilecek. TKDK Başkanı Nazlı, güneş enerjisinden kendi elektriğini üretmek için 23 başvuru olduğunu söyledi.

 

Enerji kaynaklarını yerlileştirme çalışmaları devam ederken, yenilenebilir enerjiye yönelik olan destekler de artıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yenilenebilir enerjiye önemli miktarda destek sağlayacak. IPARD-II Programının yürürlüğe girmesi ile bu alandaki yatırımlara yüzde 100 oranında hibe verilerek sektördeki önemli bir açığın kapatılması hedefleniyor. 2014-2020 tarihlerini kapsayan program kapsamında işletmelerin kendi tüketimini karşılayabilmesine yönelik yatırımlara ve münferit yenilenebilir enerji tesisi kurulumuna sağlanacak olan hibe desteği toplamda 300 milyon Euro’nun üzerinde olacak.

 

Yatırımcıların kendi katkısı ile bu rakamın 500 milyon Euro’ya kadar çıkacağı öngörülüyor. Yüzde 75’lik kısmı Avrupa Birliği bütçesinden yüzde 25’lik bölümü ulusal bütçeden karşılanacak olan destekler sayesinde TKDK, yenilenebilir enerji alanında hibe desteği sağlayan en önemli kurumlardan biri haline gelmiş olacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, 13. Çağrı dönemi ile destek kapsamına alınan yenilenebilir enerji yatırımlarının IPARD-II Programı ile önemli bir ivme kazanacağını dile getirdi.

 

23 proje başvurdu

TKDK Başkanı Nazlı, hali hazırda devam eden IPARD Programı kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarının destek kapsamına alındığını ifade ederek, “Bu çağrıda mevcut işletmelerin kendi elektriğini güneş enerjisinden üretmesi için 23 adet proje başvurusu alındı. Söz konusu 23 projenin toplam kurulu gücü 6.5 megavattır (MW). Türkiye’nin 2014 yılı başındaki güneş enerjisi toplam kurulu gücünün 18 MW olduğu düşünüldüğünde TKDK’nın kısa vadede bile sektöre sunduğu katkı göz ardı edilemeyecek ölçüdedir” dedi. Başkan Nazlı, ‘Kırsal Altyapı Hizmetlerine Fiziki Yatırımlar’ sektörü kapsamında sadece belirli kamu tüzel kişilerine (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimi, 5355 Nolu yasaya göre kurulan Birlikler) bağımsız yenilenebilir enerji tesislerinin kurulumu için destek sağlanacağını ifade ederek, bu sektörde uygulanacak hibe oranının yüzde 100 olduğunu, toplam hibe miktarının ise 94.2 milyon Euro olacağını kaydetti. Ercan Baysal

http://haber.star.com.tr

21 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR