İthal güneş paneline anti-damping talebi

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Üyesi Zahit Balbay, ithal güneş panelleri için anti-damping vergisi konulmasını isteyerek, "Eğer anti-damping kararı çıkmazsa Türkiye iki yılda panel çöplüğüne dönüşür" dedi.

 

Balbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzakdoğu`dan ve genellikle de Çin`den güneş paneli ithal eden firmalar ile Türkiye`deki üreticilerin haksız rekabete sokulduğunu söyledi. Balbay, "Kesinlikle anti-damping vergisi konması lazım, aksi takdirde açığımızı kapatamayız. Türkiye’de 17 panel üreticisi var, bunların çoğu başka firmalara fason üretim yapıyor. Türkiye`deki güneş enerji paneli üreticileri olarak fason değil marka üretimi yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

 

Güneş enerji paneli üretiminde ülke olarak hedeflenen noktaya gelinemediğini dile getiren Balbay, şöyle konuştu:

 

"Yapmış olduğumuz yatırımların karşılığını alamadık. Şu an da istihdamın sürdürülebilirliği için fason imalat yapıyoruz. Bizim olmayan farklı bir marka için üretmeye devam ediyoruz. Ürünlerimizin hepsi yurt dışına ihraç oluyor ama hiçbiri bizim markamızla gitmiyor. Türkiye`de bu işe sağlıklı bir şekilde devam edebilmek için anti-damping kararı bekliyorum. Eğer bu çıkarsa müthiş bir güzellik olur, piyasa canlanır ve kendini kurtarır. Fakat bu karar çıkmazsa Türkiye iki yılda güneş enerji paneli çöplüğüne dönüşür. Ben iddia ediyorum, dünyada satılamayan bütün panellerin hepsi Türkiye’ye giriyor. Fiyatı düşük olduğu için alıp, kuruyorlar. Biz Türkiye`de kalitesinden şüphe ettiğimiz hiçbir ürünü piyasaya sokmuyoruz."

 

"Avrupa çok çekti ve çöplük haline geldi"

Balbay, Avrupa ülkelerinin Çin`den ithal ettiği güneş enerji panellerine karşı önlem aldıklarını vurgulayarak, "Avrupa bu konuda çok çekti ve çöplük haline geldi. Daha sonra Avrupa kendi kurallarını belirledi ve Çin firmalarına karşı firma bazında tedbirler aldı. İsteyen Çin firması istediği gibi oralarda mal satamıyor. Amerika ise baştan tedbirini almıştı ve yüzde 48’e varan vergi koydu" dedi.

 

Panel üretiminde Çinli firmaların uzun vadeli planlarının olmadığını söyleyen Balbay, bu firmaların farklı ve agresif satış politikası izlediğini iddia etti. Balbay, iki yıl önce dünyanın en büyük panel üreticisi Solartech`in iflas ettiğini hatırlatarak, "Çatısına panel kurduran tüketici, 5 yıl sonra bir problem olduğunda bu yabancı firmayı nerede bulacak, problemini nasıl çözecek? Biz buradayız ve ürettiğimiz malın arkasındayız" diye konuştu. HÜSEYİN ERDOĞAN/GÜLŞEN ÇAĞATAY, ANKARA (AA)

25 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR