Bulgaristan, yenilenebilir enerji teşviklerini rafa kaldırdı

Enerji maliyetlerini düşürmeye çalışan Bulgaristan hükümeti, yeni kurulacak yenilenebilir enerji tesisleri için tercihli fiyat uygulamasını rafa kaldırdı.

 

Bulgaristan`ın yenilenebilir enerjiye getirdiği sübvansiyonlar ve tesislerin ürettiği tüm enerjiyi satın alma taahhüdüyle birlikte rüzgar ve güneş enerjisi santralleri, 2011 yılından itibaren hızla çoğalmaya başlamıştı.

 

Ancak bu teşvikler, AB`nin en yoksul ülkesi olan ve yenilenebilir enerjinin payında 2020 için yüzde 16 olan hedefini 2013 yılında yakalayan Bulgaristan üzerinde ağır bir yük oluşturmaya başladı.

 

Bulgaristan`da kurulu rüzgar ve güneş enerjisi santrallerine şu ana kadar verilen teşvikler bundan sonra da geçerli olacak.

 

Parlamentodan geçen değişikliklerle birlikte devlet elektrik tedarikçisi NEK`in, enerji verimliliği yüksek olmayan ısıtma tesislerinden tercihli fiyatlarla elektrik alma zorunluluğu da kaldırılıyor.

 

Yasayla birlikte enerji piyasası düzenleme kurulunun bağımsızlığı da artırılıyor. Artık kurul üyeleri hükümet değil, parlamento tarafından atanacak.

 

Bulgaristan`da kabarık enerji faturaları iki yıl önce kitlesel protestolara yol açmış ve Başbakan Boyko Borisov`un bir önceki hükümetinin devrilmesine yol açmıştı.

www.euractiv.com.tr / enerji

27 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR