AB, Portekiz ve İspanya ile enerji ilişkisini sıkılaştıracak

 

İspanya ve Portekiz Avrupa enerji piyasasına entegre olacak.

AB, enerji bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerji devleri İspanya ve Portekiz ile diğer Avrupa ülkelerinin ilişkilerini güçlendirmek için önemli bir adım attı.

 

AB Komisyonu`ndan yapılan açıklamaya göre, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Madrid`de yapılan toplantıda, İspanya ve Portekiz`in enerji piyasalarının Avrupa enerji piyasası ile entegre olmaları konusunda anlaştılar.

 

Fransa, İspanya ve Portekiz liderleri, üç ülkeye sınır Pirene dağlarında üretilen fazla enerjinin Avrupa`ya nasıl aktarılacağı konusunda görüş alışverişinde bulundular.

 

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bu iki ülkenin AB enerji piyasasına dahil olması ile birlikte AB`nin enerji güvenliğinin güçleneceğini vurgularken AB Enerji Birliği oluşturulmasının önemine de vurgu yaptı.

 

İspanya enerji ihtiyacının yüzde 17`sini yenilenebilir kaynaklardan karşılarken, Portekiz %25`ini yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Üretimin arttığı dönemlerde iki ülkenin ürettiği elektrik fazlalığı Pireneler`de bağlantı olmaması nedeni ile kullanılamıyor.

 

AB Enerji Birliği oluşturulması konusu 19-20 Mart tarihlerinde yapılacak AB zirvesinin ana gündem maddelerinden biri olacak.

http://enerjigunlugu.net

05 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR