Hindistan parlamentosu 15 GW’lık güneş elektriği projesine onay sağladı

 

Projeler ülkenin kamu enerji şirketi NTPC tarafından yönlendirilecek.

 

Hindistan parlamentosu ülkede gerçekleştirilmesi planlanan 15 GW’lık güneş elektriği yatırımı önerisi için onay sağladı.

 

Ülkenin kamu elektrik dağıtım şirketi NTPC’nin önerisi olan program ile bu güce 3 ayrı dilimde gerçekleştirilecek projeler ile ulaşılması planlanıyor.

 

3, 5 ve 7 GW’lık dilimlerde gerçekleştirilecek yatırımların ağırlıklı olarak özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

 

Hindistan hükümeti 3 ve 5 GW’lık ilk iki dilimdeki projelere destek sağlayacak iken, 7 GW’lık son dilimdeki yatırımlar ise herhangi bir teşvikten yararlanmadan gerçekleştirilecek.

 

Projelerin tamamında belirli oranlarda yerli ekipman kullanımı zorunluluğu olacak. Bu oranlar ise ülkenin Yeni ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı tarafından her ihale öncesinde ayrı olarak belirlenecek.

 

Programda yerli-yabancı yatırımcı veya modül teknolojisi alanlarında ise herhangi bir ayrım uygulanmayacak.

 

NTPC 3 GW’lık ilk dilimin 1 GW’lık bölümü için ülkenin Andhra Pradeş eyaletinde çalışmalara başlamış durumda iken, 2 GW’lık bölüm için ise teklif toplama sürecini başlatacak.

 

Hindistan hükümeti bu programın ülkede güneş elektriği fiyatlarının şebeke fiyatlarının altına inmesinin hızlanmasına, dizel ve kerosen kullanımının azalmasına ve yerli güneş enerjisi sanayisi sektörünün gelişmesine katkı sağlamasını hedefliyor.

www.yesilekonomi.com

04.03.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR