Atıl araziyi, projeyle enerji üretim üssüne çevirdiler

Kalkınma Bakanlığı`ndan aldığı destekle atıl durumdaki arazide güneş enerjisi sistemiyle elektrik üretimine başlayan Van`ın Çatak Belediyesi, bu yolla hem belediyenin enerji tüketimini karşılamaya hem de ilçe halkının daha iyi hizmet almasını sağlamaya çalışacak.

 

Çatak Belediye Başkanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı`nın (DAKA) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımının Özendirilmesi Mali Destek Programı`na sunduğu "150 KWP Tirifaze Şebekeye Bağlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Sistemi Alımı ve Montajı" Projesi`yle ilçenin enerji sorununa çözüm üretmeyi hedefliyor.

 

Güneş enerjisi yatırımıyla belediyenin enerji girdi maliyetlerini azaltmayı ve ilçede yenilenebilir enerji kaynağı kullanımına yönelik yatırımları artırmayı amaçlayan belediye, 882 bin 448 liraya mal olan tesisle belediyeler başta olmak üzere bölgedeki kamu kurumları, sanayici, kent sakinleri, çiftçi ve bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimcileri teşvik etmek istiyor.

 

Bölgenin günlük güneş görme saatlerinden yola çıkarak hesap yapan belediye, hesaplamalara göre, ülkeye yıllık 478 bin 200 kilovat elektrik enerjisi kazandırılmasını ve bununla ortalama yıllık 130 bin lira katma değer artışı bekliyor.

 

Bunun yanında fosil yakıtlarının kullanılmaması, karbonmonoksit gazı salınımı ve enerji dağıtımındaki yüzde 15`lik kayıp-kaçak ile iletim maliyetinin azaltılması, ilçenin bölgede güneş enerjisi üretim üssü olabilmesine zemin hazırlanmasını da hedefleri arasına koyan belediye, ilçenin sahip olduğu önemli bir potansiyeli böylece ekonomik değere dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

Hedefte rüzgar enerjisinden elektrik üretimi var

Bir ay önce hizmete aldıkları Güneş Enerji Sistemi tesisiyle ilgili AA muhabirine konuşan Çatak Belediye Başkan Yardımcısı Evin Keve, belediyeyi devralırken su ve enerji potansiyelini ortak şekilde kullanmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Projenin önceki dönem belediye tarafından hazırlandığını, kendilerinin ise devreye sokarak üretime geçtiklerini hatırlatan Keve, şöyle devam etti:

 

"Bu proje İller Bankası`ndan kredi çekilerek gerçekleştirildi. Güneş enerjisi projesinde 150 kilovatlık bir elektrik enerjisi üretilecek. Bu enerji de belediyemizin aboneliği olan bölgelerde mahsup edeceğiz. O kısımdan sonra geriye kalan 25 bin lira gibi bir rakamı belediye bütçesine geçireceğiz. Onunla beraber biz enerjiyi bol miktarda üretelim diyoruz. Tabii bu bölge de kullanıma açık olmayan bir bölgeydi. Biz o yüzden bu bölgeyi seçtik. Sonraki yıllarda buradan verim alırsak, projenin devamı da gelecektir. Tabii bu güneş enerjisi tek olmayacak. Karadeniz Bölgesi`nde pervane sistemiyle elektrik enerjisi üretimi oluyor. Burada da yüksek dağlarımız mevcut ve biz de bununla ilgili bir proje başlatacağız. Güneş enerjisinden sonra pervane sistemine de geçeceğiz inşallah. Bunun da örnek bir proje olacağına eminiz."

 

Keve, iş adamlarını, bu alanda ilçeye yatırım yapmaya davet etti.

Bölgedeki ormanlık alanların köylüler tarafından tahrip edilmemesi için köylerde güneş enerji sistemiyle ilgili daha önce çalışma yapıldığını hatırlatan Keve, köydeki çoğu evin çatılarına güneş enerji sistemlerinin kurulduğunu, bunun da ağaç kesiminin önlenmesi amacıyla yapıldığını ifade etti.

SITKI YILDIZ / ALİ İHSAN ÖZTÜRK, VAN (AA)

27 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR