Enerjide Geri Kazanımla 40 Bin Kişiye İstihdam İmkanı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Türkiye nin enerji alanında çok da zor olmayan uygulamalar ile 1-2 yılda geriye kazanabileceği enerji tasarrufu potansiyeli olduğunu, bu kazanımla 40 bin kişiye iş imkanı sağlanabileceğini söyledi.

 

MMO Samsun Şubesi ve KOSGEB Samsun Hizmet Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle Sanayide Enerji Verimliliği Uygulamaları semineri düzenlendi. KOSGEB de düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, enerjinin ekonomik ve sosyal gelişmişliğin bir ölçeği, aynı zamanda en temel insani bir gereksinim olduğunu, özellikle elektrik enerjisinin insan yaşamında tartışmasız bir önceliğe sahip olduğunu kaydetti.

 

Enerjinin ihtiyacı karşılamak için sadece yeni enerji üretim tesisleri yapımına yönelmenin tek başına akılcı bir çözüm olmadığını belirten Gürkan, enerjiyi verimli kullanabilmek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin ve çevreyle barışık, ulusal kamusal çıkarlara dayalı enerji politikaları oluşturmanın ve uygulamada tek çözüm yolu olduğunu dile getirdi.

 

"Türkiye nin enerji alanında çok da zor olmayan uygulamalar ile 1-2 yılda geriye kazanabileceği enerji tasarrufu potansiyelimiz var" diyen Gürkan, "Bu potansiyelin geriye kazanılmasına yönelik uygulamaya geçilmesiyle en az 40 bin kişiye yeni istihdam alanları oluşturarak ürün maliyetlerinde yüzde 8 ila yüzde 50 arasında enerji girdisinin düşmesi sağlanabilir. Böylece 5 milyar dolara yakın enerji ithalatında azalma meydana gelecek ve ülkemiz ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ülkemizin enerji bağımlılığı yüzde 100 oranlarında olabilir. Ancak burada altı çizilmesi gereken konu, Japonya ya göre enerjimizi 4 misli verimsiz kullanmamız ve ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 35 nin enerji ithalatına geri gitmesidir" dedi. Gürkan, Enerji Yöneticisi (Konut ve Sanayi) Teorik Eğitimleri konusunda Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından yetkilendirildiklerini, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında ise binaların enerji etiketlemesinin yapılabilmesi için hazırlık çalışmalarının ise devam ettiğini kaydetti.

 

Konuşmacılardan makine mühendisi Tülin Keskin, Türkiye nin enerji tüketimi açısından yüzde 70 dış bağımlılığa sahip, öz kaynaklar olarak hidrolik, linyit, güneş, rüzgar, jeotermal gibi kaynaklara sahip olduğunu ve bunlarda hala değerlendirilmemiş potansiyelinin olduğuna dikkat çekti.

 

Metalurji mühendisi Abdülkadir Özdabak ise işletmelerde enerji yönetim sisteminin kurulması ve işletilmesi, enerji verimliliği ve tasarrufu konularında bilgi verdi. Seminer sonrası Tülin Keskin e plaketini KOSGEB Samsun Hizmet Merkezi Müdürü Hami Danış, Abdülkadir Özdabak a plaketini MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan verdi. SAMSUN (İHA) 01 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR