Ürdün’deki tüm camiler için güneş elektriği yatırımı planlanıyor

Ülke yönetimi 5 yılda tüm camilerinde güneş elektriği sistemleri olmasını hedefliyor.

 

Ürdün’deki camilere güneş elektriği sistemleri kurulması için çalışma başlatıldığı açıklandı.

 

The Jordan Times gazetesinin haberine göre ülkenin Enerji ve Madencilik Bakanlığı ile İslami İşler Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışma ile camilerin elektrik tüketiminin önemli oranda düşürülmesi hedefleniyor.

 

Bu yıl başlatılacak çalışma ilk etapta 120 camiyi kapsayacak iken, 5 yıl içinde ise ülkedeki tüm camilerin güneş elektriği sistemlerine sahip olması hedefleniyor. Bu yatırımlar ise kamu fonları ile birlikte camilerde toplanacak bağışlarla finanse edilecek.

 

Ürdün’de 6.000 civarında cami bulunurken, bu rakam her yıl 150 civarında artış gösteriyor. Resmi verilere göre ise halihazırda ülkedeki 80 camide bu yatırım gerçekleştirilmiş durumda.

 

Bununla birlikte gazetenin haberinde başkent Umman’daki Ebu Gaveleyh camisinde gerçekleştirilen güneş elektriği kurulumu hakkında da bilgi verildi.

 

Habere göre 16.000 Ürdün Dinarı’na mal olan kurulum, bir grup genç mühendisin öncülüğünde iki yılda toplanan bağışlar sayesinde gerçekleşmiş. Cami imamının verdiği bilgiye göre ise caminin daha önce elektrik faturası aylık 1.000 Ürdün Dinarı seviyesinde iken, şu an ise cami ürettiği elektriğin fazlasını şebekeye satabiliyor.

 

Ülkedeki mevcut düzenlemeler güneş elektriği sistemlerinden üretilen elektriğin ana şebekeye verilmesi ve mahsuplaşma yolu ile kilovat-saat başına 125 fils (0,1764 dolar-sent) alım fiyatı uygulanmasına imkan sağlıyor.

 

Fosil yakıt kaynaklarına sahip olmayan Ürdün enerji tüketimini yüzde 96 oranında ithalat yolu ile karşılayabiliyor.

www.yesilekonomi.com

25 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR