Antalya "Güneş enerjili" stadına kavuşuyor

Spor turizminin başkenti Antalya`da 96 dönümlük araziye yapılan 33 bin kişilik, enerjisini güneşten sağlayacak stadın yüzde 87`si tamamlandı.

 

Spor turizminin başkenti Antalya`da 96 dönümlük araziye yapılan 33 bin kişilik, enerjisini güneşten sağlayacak stadın yüzde 87`sinin tamamlandığı, mayıs ayında resmi açılışının yapılacağı bildirildi.

 

Kış aylarında bine yakın takımın kamp yapmasından dolayı "Spor turizminin başkenti" olarak da adlandırılan Antalya`da yapılan 33 bin kişilik stadın inşaatı tamamlanma aşamasına geldi.

 

Stadın proje müdürü Yaşar Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stadın, Türkiye`nin tam dairesel olarak yapılan tek stadı olduğunu söyledi. Stadın tüm tribünlerinin üzerinin 16 bin metrekarelik çatı ile kapatıldığına dikkati çeken Aydın, stadın UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlandığını belirtti.

 

Mayıs ayında resmi açılışı yapılacak

Karşılıkla iki skorbordun yer aldığı stadın yapımının yüzde 87`sinin bittiğini ifade eden Aydın, nisan ayı sonunda büyük oranda tamamlanmış olacağını ve mayıs ayının sonlarına doğru resmi açılışın yapılacağını anlattı.

 

Stadın 33 bin kapasiteli olduğunu bildiren Aydın, çatısındaki 13 bin metrekarelik alana güneş enerjisi panelleri yerleştirileceğini kaydetti. Bu paneller sayesinde elektrik üretileceğine işaret eden Aydın, "Stat tamamlandığında dünyanın en büyük güneş enerjisi üretim santraline sahip stadı olacak. Sadece kendi enerjisini üretmekle kalmayacak, şehrin elektrik şebekesine de destek verecek" dedi.

 

Antalya`nın sıcak iklimi düşünülerek dizayn edildi

Stadın arena mimarisine uygun olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Kale arkası tribünleri daha iyi ambians oluşturmak için dik dizayn edildi. Türkiye`deki diğer statlara göre tribünlerin biraz daha dik olduğunu söyleyebiliriz. 33 bin kapasitede olmasına rağmen 50 bin kişilik statlardaki ambiansın oluşabileceğini düşünüyorum. Diğer şehirlerdeki statlara kıyasla çevresi açık bir stat. Antalya`nın iklimine uygun bir şekilde dört tarafından hava alabilecek şekilde dizayn edildi. Bu durum aynı zamanda çim sahanın ömrü ve bakımı için de büyük avantaj sağlayacak."

 

Stadın özellikleri

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne tahsis edilmiş Muratpaşa ilçesi Meltem Mahallesi`ndeki 96 dönümlük arazide yer alan stat, antik kentlerdeki arenalara benzetiliyor. Stat, 360 derece tam daire olarak yapıldı.

 

16 bin metrekarelik çatının 5 bin metrekarelik bölümü çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf yapıldı. Statta 44 loca bulunuyor. 8 bin metrekarelik ticari alan ile bin 200 araçlık otopark da yer alıyor. Karşılıklı iki skorbordun yer aldığı stadın giriş ve çıkışlarında en üst düzeyde güvenlik önlemleri olacak ve yüz tanıma kameraları bulunacak.

 

Stadın son aşamasında koltukların yerleştirilmesi ve çim ekimi yapılacak. Son yıllarda stat sorunu yaşayan Antalyaspor, 2015-2016 sezonunda maçlarını 33 bin kişilik yeni stadında oynayacak. (AA)

http://haber.stargundem.com / spor

12.04.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR