DİYARBAKIR’DA SU HAVZASI GÜNEŞ ENERJİSİNİN TEMELİ ATILDI

Diyarbakır Su Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, Bağlar ilçesinde bulunan Çölgüzeli Köyü İçme Suyu Kuyuları Bölgesi’nde, güneş enerjili su havza santrali törenini gerçekleştirdi. Açılışın ardından Eşbaşkanlar Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, katılımcılarla birlikte halay çekti.

 

Bağlar ilçesine bağlı Çölgüzeli köyündeki temel atma törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Birsen Kaya Akat ve Eşref Güler, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Eşbaşkanı Ali Yükselmiş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili adayı Sibel Yiğitalp ve çok sayıda yönetici ile vatandaşlar katıldı.

 

Programda konuşan DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, güneş enerji santrali 11 dönüm üzerine kurulan bir proje olduğunu söyledi. Karatekin, "2 bin 400 adet panelden oluşmaktadır. 2 milyon 74 bin liralık maliyeti olan projenin bitimi 6 Haziran olacaktır. Amaç bölgedeki doğal enerji kaynaklarının açığa çıkarılmasıdır. Farkındalık yaratmak ve yeşil enerji bölgelerinin oluşturulması hedeflenmiştir. Çevre dostu teknolojilerinin artırılması ve en önemlisi DİSKİ’ye bağlı olması tesislerin kısmen de olsa karşılamasını hedeflemekteyiz" dedi.

 

Daha sonra konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ise, klasik belediyecilik hizmetleriyle yetinmediklerini kaydetti. Anlı, "Halkımız tarafından bu görülmektedir. 1999 yılından bu yana belediyelerimizin sürdürmeye çalıştığı halkçı ve katılımcı demokratik ve ekolojik belediyecilik anlayışında önemli bir noktaya geldik. Artık şehir merkezinde değil köylerde, mezralarda ve Diyarbakır il sınırında her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz. 15 gün önce Sümer Park’ta yılda 800 megavattlık enerji santralini bir ilk proje olarak başlattık. Bugün burada Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün daha büyük bir projesinin temel atması için bir araya geldik. Güneşimiz öyle bir güneş ki herkesi ve herkesimi eşit bir şekilde aydınlatıyor. Bütün ülkenin ve dünyanın sorunu doğal kaynakları kullanmamasıdır. Ekolojik belediyeciliğin önemli bir adımı olarak buradaki içme suyu tesislerinde artık enerjinin bir kısmını güneşten aldığımız doğal ve hiçbir şekilde çevreye zararı olmayan bir enerji ile karşılayacağız. Maddi boyutu da bizi ilgilendiriyor. 5 yıl 7 ay sonra başka arkadaşlarımız burada olacaktır. Sıfır maliyetle halkımıza hizmet verecektir" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ve beraberindekiler butona basarak su havzası güneş enerjisinin temelini attı. Eşbaşkanlar, ilk betonu dökerek hayırlı olsun temennisinde bulundu. İHA

www.milliyet.com.tr

07.05.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR