Güç çevirici, evirici olarak bilinen / adlandırılan invertör, girişindeki doğru akımı (DC), çıkışında ALTERNATİF akıma (AC) çevirmeye yarayan elektriksel bir güç dönüştürme elemanı olarak tanımlanabilir.

 

1 Faz 220 Volt AC veya 3 Faz 380 Volt AC çıkış verebilir.

 

DC / AC Solar İnvertörler 3 temel gruba ayrılır:

 

1) Şebekenin bulunmadığı lokasyonlarda kullanılan OFF-GRID inverterler (stand-alone / sunny island)

Bağımsız solar fotovoltaik sistem, şebekeye bağlı olmayan, bağımsız sistem anlamına gelir.

 

Bu inverterler daha çok depolamalı sistemlerde kullanılmaktadırlar. Panellerden üretilen elektrik doğrudan ac elektriğe dönüştürülüp bir yükü besleyebilir. Ya da akülerde depolanan dc enerji inverterler vasıtası ile ac’ye dönüştürülerek yükü besleyebilirler. Bu tarz uygulamalar daha çok şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri, yayla evleri, gsm baz istasyonları, izleme görüntüleme, ölçme kontrol, alarm-güvenlik kamera gibi yerlerde kullanılmaktadır.

 

Çıkış Dalga Çeşitleri;

a) Kare Dalga İnvertör

b) Sinüs Benzeşimli İnvertör

c) Tam-Saf Sinüs Dalga İnvertör

 

2) Şebekeye bağlı sistemler için kullanılan ON-GRID inverterler.

On-Grid solar fotovoltaik sistem, şebekeye bağlı (paralel) bir sistem anlamına gelir. Güneş enerjisi kullanılabilir olduğu zaman, üretilen enerji mevcut şebekeye aktarılır.

 

Yani güneş panellerinde üretilen dc elektriği doğrudan ac elektriğe dönüştürerek elektrik şebekesine basan  inverterler. Şebeke bağlantılı inverterler ise merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:

 

Merkezi inverterler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir inverterin gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.

 

Dizi inverterler gerek saha gerekese çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi inverterler kullanmak mümkündür. Dizi inverterlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.

 

Mikro inverterler ise her biri bir panel arkasına monte edilen inverterlerdir. Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.

 

3) Hibrit İnvertörler nedir, sistem nasıl çalışır?

Solar-PV ile batarya / akü ve şebeke/ grid güç teknolojisinin daha fazla avantaj sağlaması için birlikte kullanıldığı bir sistemdir.

 

Prensip olarak güneşten gelen enerji öncelikli olarak kullanılır.

 

Güneş enerjisi yükten (üretim miktarı tüketimden) çok ise fazla enerji akülerde / bataryalarda depolanır.

 

Güneş enerjisi ihtiyaçtan az ise eksik kısım aküden çekilir.

 

İhtiyaç fazlası enerji ise istenildiğinde şebekeye satılabilir (on-grid).

 

Buna karşın, hibrit inverterler ihtiyaç duymadığı sürece şebekeden elektrik çekmez.

 

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR