SunEdison`dan Hindistan`a kanal üstü GES

SunEdison, Hindistan`ın Karnataka Eyalet Hükümeti için su kanalının üzerinde 1 MW lik güneş enerjisi santrali kurdu.

 

ABD`li solar şirketi SunEdison şirketi 23 Haziran günü Krishna Bhagya Jala Nigam ltd (KBJNL) için su kanalının üzerinde yer alan 1 MW`lik GES-Kanalsistemi`nin kurulumu bitirdiğini duyurdu. Bir devlet kurumu olan KBJNL, Krishna Kanalı ve Karnataka barajını işletiyor.

 

SunEdison Şirketin Asia-Pasifik sorumlusu Pashupathy Gopalan "Biz Krishna Kanalı üzerinde Karnataka Eyaleti için ilk güneş santralını kurup işletmeye aldığımız için son derece gururluyuz. Ayrıca diğer eyaletlerin de bu yenilikçi yaklaşımı takip ettiklerini görmek harika" dedi. SunEdison 2012 yıllında Gujaret Eyaleti`ndeki Narmada Kanalı üzerinde buna benzer bir projeyi hayata geçirmişti.

 

Su kanalları üzerine kurulan güneş sistemleri, diğer sistemlere göre pek çok avantaja sahip. Öncelikle, GES sistemleri için başka amaçlarla kullanılabilecek herhangi bir araziyi kullanmak zorunda kalmıyorsunuz.

 

Fotovoltaik sistemle elektrik üretimi zaten genelde fosil yakıt enerji üretime karşı büyük miktarda su tasarrufu sağlıyor. Kanal üzeri GES`lerde, genel avantajlara ilave olarak kanaldaki suyu da korumuş oluyor. Çünkü üzerine güneş ışığı düşmemesi, kanaldaki suların buharlaşmasını engelliyor.

 

Ayrıca, kanal üstü GES`lerin en önemli avantajlarından biri de verimliliklerinin yüksek olması. Fotovoltaik sistemler, ortam ısısı ne kadar düşükse dışarıya o oranda daha yüksek miktarlarda elektrik verebiliyor. Kanal üzeri GES`ler de alttaki kanaldan geçen su nedeniyle daha düşük sıcaklık ortamında çalışıyor. Bu da santrallerin güneş enerjisinden daha yüksek miktarlarda elektrik üretmesini sağlıyor.

http://enerjigunlugu.net

25.06.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR