Güneş elektriği hızla ucuzlayacak

Güneş enerjisi santrali (GES) kurulum maliyetlerinin 2030 yılında bugünkünün yarısı seviyesine düşmesi bekleniyor. İşletme maliyetleri de yüzde 30 gerileyecek. Böylece güneş kaynaklı elektrik maliyetleri hızla düşecek.

 

Avrupa Fotovoltaik Teknoloji Platformu`nun PV LCOE Europe 2014-30 başlıklı araştırmasının sonuçları yayınlandı. Araştırma, fotovoltaik (PV) modüllerin maliyetlerinde güçlü bir azalış beklentisine işaret ediyor.

 

Araştırma sonuçları 2030 yıllına kadar GES`lerde kullanılan PV modüllerin fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini ortaya koyuyor. GES`lerin geri kalan sistem bileşenlerinin fiyatlarında da yüzde 35 civarında bir gerileme öngörülüyor. Böylece bir GES`in toplam kurulum maliyetleri yüzde 45 oranında düşecek.

 

Bu arada, GES`lerin işletme maliyetlerinde de yüzde 30 civarında azalma bekleniyor. Uzmanlar, maliyet unsurlarındaki tüm bu düşüşlerin, GES yatırımlarının amortisman sürelerini de bugünküne oranla çok kısaltacağına dikkat çekiyor.

 

Energy Watch Group’un Başkanı ve EEG2000 Kitabının yazarı Hans-Josef Fell "Avrupa`daki hükümetlerin öncelikle yatırım için istikrarlı bir ortam yaratması gerekiyor" ifadesini kullandı. "Texas`da şimdilerde kilovatsaat başına 5 cent maliyetle elektrik üretim santralleri inşa ediliyor" diyen Fell, güneş enerjisinden elektrik üretiminin daha şimdiden perakende pazarında rekabetçi hale geldiğine dikkat çekti.

 

Toptan elektrik piyasalarında da güneş elektriği fiyatlarının 2030 yıllına kadar hemen her yerde aynı seviyeye geleceğini düşünen Fell "Üretim maliyetlerini düşürmek için şimdi kartlar Avrupa`daki hükümetlerde" dedi. Yatırım için istikrarlı bir ortam yaratılırsa GES kurulum maliyetlerinin hızla gerileyeceğini, güneşten elektrik üretme maliyetlerinin de hızla düşeceğini vurguladı.

 

Fell, kömürden elektrik üretimini sübvansiyonlarla yapay şekilde ayakta tutmaya çalışmak yerine güneş enerjisiyle hem iklimi korumanın hem de daha ucuza elektrik üretmenin daha uygun olacağına işaret etti.

 

Fell ayrıca, GES`lerdeki kurulum ve işletme maliyetlerinin 2030 yılından sonra da düşmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu vurguladı. Fell, bu beklentisini fotovoltaik teknolojisinin her gün daha da gelişmekte oluşuna bağladı.

http://enerjigunlugu.net

17.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR