Dünyanın fosil yakıtlara ihtiyacı olmadığını kanıtlayan 5 ülke

Yaklaşık 10 yıl önce, yenilenebilir enerji hareketi büyük zorluklarla karşılaşmaktaydı. Dünya kaynaklarını tüketen şirketler, yenilenebilir enerjiyi bir yalan olarak göstermekte ve halkı bunun gerçekliğine ikna etme girişimindeydi, ancak bu savaştan başarıyla çıkan natif enerji kaynakları ciddi miktarlarda para tasarrufu sağlarken bir taraftan da dünyanın doğal kaynaklarını korumayı başardılar.

 

İşte dünyanın petrol şirketlerinin bahsettiği tüketim alışkanlığı yalanını ortaya çıkarıp, yenilenebilir enerjiyi misyon edinen 5 ülkenin gülümseten istatistikleri:

 

Kosta Rika

Kosta Rika dünyanın yenilenebilir enerji konusunda şüphesiz ki en başarılı ülkelerinden biri. 2015 yılının başlamasıyla birlikte tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayan ülke, daha önce de tüm hayvanat bahçelerini kapatmasıyla gündeme gelmişti.

 

Tartışmalı hidroelektrik santralleri her ne kadar ülke imajını zedelese de, Kosta Rika, jeotermal kaynaklar, rüzgâr türbinleri, biyoyakıt ve güneş panellerinden de enerjisini üretiyor. Kosta Rika’nın bu ilerleyişi, fosil yakıt ve nükleer enerji destekçilerine adeta bir ders niteliğinde.

 

Danimarka

Yıllar önce kurduğu rüzgâr türbinlerinin meyvelerini gelişen teknolojisiyle toplamaya başlayan Danimarka, okyanus üzerine inşa ettiği yenilenebilir enerji santralleri ile meşhur. Rüzgâr enerjisi konusunda ipi göğüsleyen ülke 2014 yılında bu alanda bir dünya rekoru da kırdı. Ülke ihtiyacının yüzde 40’ını rüzgar türbinlerinden karşılayan Danimarka, 2020’ye kadar yüzde 50’sini, 2050’ye tamamını yenilenebilir enerjiden karşılamayı planlıyor.

 

Temmuz ayı içerisinde bir rekor daha kıran ülke, rüzgârların şiddetlenmesiyle birlikte ihtiyacın yüzde 140’ını rüzgâr türbinlerinden karşıladı. Ülkedeki enerji uzmanları daha önce planlanan 2020 ve 2050 planlarına çok daha önceden ulaşılacağını düşünüyor.

 

İskoçya

İskoçya ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından 2014 yılı oldukça verimli bir yıldı. Aralık 2014’te yenilenebilir enerji alanında kendi rekorunu kıran ülke, yalnızca rüzgâr enerjisi kullanarak büyüyen ulusal enerji ihtiyacının neredeyse tamamını (1300 MWh) karşıladı. Ürettiği enerji 4 milyon evin elektriğini karşılamaya yetti.

 

İskoçya günümüzde rüzgâr enerjisini kullanarak ülkedeki hane halkının elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabiliyor. Durum bununla da sınırlı değil. Yaz aylarında, Aberdeen, Edinburgh, Glasgow ve Inverness şehirlerindeki güneş panelleri sayesinde ortalama bir evin ihtiyacı olan elektrik de karşılanabiliyor.

 

Rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisinde oldukça gelişmiş İskoçya, fosil yakıtlara ihtiyaç duymadan yaşamanın mümkün olduğunun adeta canlı bir kanıtı.

 

İsveç

Tartışmalı kömür yatırımları bulunan İsveç de İskandinav komşusu Danimarka gibi yenilenebilir enerjide bir atılım yapmak isteyenlerden. Ülke gün geçtikçe kömüre bağımlılığını terk ederken gelişmiş biyoyakıt enerji sistemlerini de geliştirmeyi ihmal etmiyor.

 

Yaptığı yatırımlar ise ilk defa istatistiksel anlamda meyvesinin aldığını 2010 yılında kanıtladı. Biyoyakıt alanında yaptığı geliştirmeler, o yıl içerisinde fosil yakıtlardan ürettiği enerjinin daha fazlasını biyoyakıttan elde etmesini sağladı.

 

İsveç her ne kadar yenilenebilir enerjiye önem veren ülkeler arasında toy kalsa da, yaptığı girişimler kendisini bu alanda üst sıralara taşıyacağının bir işareti.

 

Finlandiya

Finlandiya, İskandinav komşuları arasında yenilenebilir enerji alanında geri planda kalmaktan mutlu değil. Rüzgâr enerjisini her geçen gün geliştiren ülke, fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı salımında ciddi düşüşler sağlamayı başardı.

 

Konu yenilenebilir enerji olduğunda Finlandiya, İsveç ya da Danimarka kadar başarılı değil, ancak attığı adımlar oldukça olumlu. 2012 yılı itibarıyla yenilenebilir enerji ile ülke ihtiyacının yüzde 34.3’ünü karşılayan ülke, 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 40’a taşımayı planlıyor. Komşularının hızla ilerlediği bu alanda Finlandiya’nın da geleceği oldukça parlak gözüküyor.

https://gaiadergi.com

28.07.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR