Enerji yatırımları depolamaya yöneliyor

Denetim ve danışmanlık şirketi Ernest & Young’un (EY) ‘Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre enerji sektöründe yatırımlar depolamaya yöneliyor. Depolama şirketler için varlık alanı haline geliyor, siyasilerin enerji alanında proaktif tavırları da sektör için olumlu.

 

EY Türkiye‘den Ethem Kutucular, depolama yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Kutucular, depolamanın gelir üretecek bir alan olarak görülmeye başlamasını da talep etti.

 

Öte yandan Türkiye, bu sene RECAI’de 17. sırada yer aldı. 2014’te 18. olan ülkenin 1 kademe atlamasında 2023 için belirlediği 61 gigawatt tutarında yenilenebilir enerji hedefi rol oynadı. Endekste ilk üç Çin, ABD ve Almanya olarak sıralanıyor. Yenilenebilir enerjide hedeflerin belirlenmesinde ve üretimin rekabetçi ihalelerle ele alınmasında devletlerin daha proaktif davranmaları Akdeniz’de ülkelerin sıralamasına olumlu katkı sunuyor. Endekse göre Hindistan bir kademe atlayarak Japonya’nın yerine geldi ve 4. sırayı aldı. Bunda Hindistan’ın boru hattı projeleri ve kur riskini minimuma indiren önlemler ile büyük enerji tüketicilerinin yenilenebilire yöneltilmesinin payı büyük.

 

Enerji depolaması, enerji dönüşümü konusunda Akdeniz’de bir köşe taşı mahiyetinde. Sektörde istihdam sorunu, güvenli, maliyeti karşılanabilir enerjinin yeterli olmaması tüm bölgede geçerli iki sorun alanı. EY’nin raporu enerji güvenliğine stratejik bir şekilde odaklanmanın, daha güçlü ekonomik ve sosyal getiriler sunacağına işaret ediyor. Rapor, Akdeniz’in geleceğinde enerjinin büyük bir rol oynadığına da temas ediyor. Bunun için karar vericilerin oyun alanını rekabet için daha adil bir hale getirmeleri, endüstrice maliyetlerin aşağı çekilmesi ve yatırımcıların inovasyona açık olmaları gerekiyor.

 

Yenilenebilir enerjide üretim artışının olması adına hedeflerin net bir şekilde belirlenmesi ile depolama tekniklerinin etkin bir şekilde konumlandırması, bu sektöre yönelik yatırımları çekici kılacak faktörlerden. Akdeniz’in bir bunalım ile karşı karşıya olduğu görülüyor. Ömrünü tamamlayan nükleer santrallerin kapatılacak olması enerjisinin yüzde 53’ünü ithal eden Avrupa için yenilenebilir enerjinin önemini daha da artıran bir unsur. İSTANBUL (CİHAN)

15.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR