LED TEKNOLOJİSİYLE CADDELERDE YÜZDE 40 TASARRUF

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, sokak aydınlatmasında LED’E geçişin değerlendirilmesi amacıyla Ankara, İzmir, Eskişehir illerinde toplam 5 adet pilot projenin gerçekleştirildiğini belirterek, "Pilot çalışmalar sonucunda yüzde 40 civarında bir tasarruf oranı tespit edildi" dedi.

 

Bakan Alaboyun, enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılıktan kaynaklanan risklerin azaltılması, enerji maliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, iklim değişikliği ile mücadelenin etkinliğinin artırılması ve çevrenin korunması için enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

 

Enerji verimliliğine yönelik çabaların değerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Alaboyun, "Enerji üretimi ve iletiminden nihai tüketime kadar ki bütün aşamalarda enerji verimliliğinin geliştirilmesi, bilinçsiz kullanımın ve israfın önlenmesi, enerji yoğunluğunun gerek sektörler bazında gerekse makro düzeyde azaltılması ulusal enerji politikamızın öncelikli ve önemli bileşenlerindendir" dedi.

 

"TÜRKİYE GENELİNDE 7 MİLYON SOKAK AYDINLATMA ARMATÜRÜ"

Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon sokak aydınlatma armatürünün bulunduğu, her yıl yaklaşık 4 milyar kWh yani toplam tüketimin yüzde 2’si civarında bir elektrik tüketiminin söz konusu olduğunun altını çizen Bakan Alaboyun, "Bu aydınlatma tüketimi için Bakanlığımız tarafından yıllık yaklaşık 1,1 milyar TL tutarında bir ödeme yapılmaktadır" diye konuştu.

 

"LED ARMATÜR KULLANIMI DÖNÜŞÜM PROJESİ"

Bakan Alaboyun, dünyada yol ve sokak aydınlatmasında LED tabanlı teknolojilerin kullanımına ilişkin birçok dönüşüm projesi örneğinin bulunduğuna dikkat çekti. Alaboyun, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de de LED tabanlı teknolojilerin projelendirilerek, uygulanmaya başladığı söyledi.

 

"5 PİLOT BÖLGEDE YÜZDE 40 TASARRUF ORANI TESPİT EDİLDİ"

Sokak aydınlatmasında LED’e geçişin değerlendirilmesi amacıyla Ankara, İzmir ve Eskişehir illerinde toplam 5 adet pilot proje gerçekleştirildiğini, bu pilot çalışmalar sonucunda yüzde 40 civarında bir tasarruf oranı tespit edildiğini sözlerine ekleyen Bakan Alaboyun, "Sisteme parlaklık düzeyinin değiştirilmesi (dim) dahil edildiğinde bu oranların daha da artması mümkün olacaktır" diye konuştu.

 

Gerçekleştirilen proje kapsamında Eskişehir Mustafa Kemal Atatürk Caddesi’nde 53 adet 220W yüksek basınçlı sodyum buharlı lamba içeren yol armatürünün 128 W LED armatürle değiştirildiğini ifade eden Bakan Alaboyun, şunları söyledi:

 

"Yürütülen ilk pilot projede Ankara İnönü Bulvarındaki 46 adet sodyum buharlı armatürün LED armatürlerle değişimi geçekleştirilmiştir. Yürütülen ikinci pilot projede dikmen Caddesinin TBMM önünde yer alan kısmındaki 54 sodyum buharlı armatür LED armatürlerle değiştirilmiştir. Yürütülen üçüncü pilot projede Ankara Muhsin Yazıcıoğlu Caddesinde yer alan 42 adet sodyum buharlı armatür LED armatürlerle değiştirilmiştir. İzmir Cumhuriyet Bulvarında yürütülen pilot proje kapsamında mevcut 20 adet sodyum buharlı armatürün LED armatürlerle değişimi gerçekleştirilmiştir."

 

"LED TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI"

LED lambalarının doğrusal akışının, aydınlatılan alana doğrudan ışık alınmasını sağlayarak tek tip aydınlatmayı büyük ölçüde artırdığını ve ışık kaynakları arasında aydınlatılamayan karanlık alanları azalttığını, yayılan ışık optimum şekilde kullanılarak enerji tüketimi ve ışık kirliliği azalttığını ifade eden Bakan Alaboyun, şunları söyledi:

 

"LED lambaların aydınlatma verimliliği, enerji tasarruflu lambalardan (CFL) veya geleneksel olarak sokak aydınlatma sistemlerinde kullanılan yüksek basınçlı sodyum lambalardan (HPS) daha yüksektir. Uzun kullanım ömürlerine bağlı olarak, LED lambalar sürekli hizmet kesintisinin önlenmesine, hasar ve değiştirme gerekliliğinin ortadan kalkmasına yardımcı olur ve bakımla ilgili olarak tasarruf sağlar."

 

"BAKANLIĞIZCA GERÇEKLEŞTİRİLEN AR-GE PROJELERİ"

LED tabanlı aydınlatma teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen LED ve OLED Üretim Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi’nin devam ettiğinin altını çizen Bakan Alaboyun, "Proje ile Aydınlatma ve ekran sistemlerinde kullanılan LED-OLED temelli teknolojilerin ülkemizde geliştirilmesi ve bu teknolojiler kullanılarak katma değeri yüksek prototiplerin yerli olarak üretilmesi amaçlanmaktadır. Proje Kapsamında Projenin çağrı duyurusu TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından 21 Mayıs 2013 itibari ile yayınlanmış olup, çağrı kapsamında ’Prototip LED Çip Geliştirilmesi Projesi’ ve ’320*240 Piksel RGB AMOLED Aviyonik Ekran Geliştirilmesi Projesi’ olmak üzere 2 Ar-Ge projesinin desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Projeler halen devam etmektedir" dedi. (İHA)

www.milliyet.com.tr

26.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR