SDÜ`de elektrikli araçlar için enerji ölçer üretildi

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Fakültesi tarafından elektrikli araçların birim zamanda ne kadar elektrik tükettiğini gösteren enerji ölçer üretildi.

 

SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti bünyesinde tekno girişim sermaye desteğiyle 6 aydır enerji ölçer üzerinde çalıştıklarını ifade eden SDÜ Teknoloji Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi Teknoloji Kulübü Başkanı Ferdi Alakuş, çalışmanın Türkiye`de ilk olduğunu söyledi. Üretilen materyallerin yazılımından çizimine kadar kendi üretimleri olduğuna dikkati çeken Alakuş, sistemin sadece elektrikli araçlar üzerinde değil, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemlerinde de uygulanabileceğini belirtti.

 

ÜRETTİKLERİ ARAÇTA GÖSTERDİ

Öncelikli kullanım amaçlarının elektrikli araçlar olduğunu belirten Alakuş, enerji ölçerin önemini Teknoloji Fakültesi öğrencisi 14 kişilik ekip tarafından üretilen elektrikli araç üzerinde gösterdi. Alakuş, "Elektrikli araçların içinde bir akü sistemi mevcuttur. Bu akü sistemiyle bu araçlar hareket eder. Şarja takarsınız akşama kadar gezersiniz. Elektrikli aracın mantığı budur. Ancak aracın birim zamanda ne kadar enerji tükettiğinin de bilinmesi gerek. Biz bu noktadan yola çıkarak böyle bir çalışma gerçekleştirdik" dedi.

 

`55 ÜNİVERSİTE BU KONUDA ÇALIŞIYOR`

Türkiye`de 55 üniversitenin aynı konu üzerinde çalıştığına işaret eden Ferdi Alakuş, bunun ilk defa başarılabildiğini kaydetti. Amaçlarının bundan sonra üretilecek elektrikli araçlarda bu sistemin kullanılabilmesi olduğunu aktaran Alakuş, "Ülkemiz sadece taklit etmemesi lazım. Bu bağlamda özellikle üniversite öğrencilerinin üretim peşinde olması gerekiyor. Bu sistem sadece elektrikli araçlarda kullanılacak diye bir şey yok. Doğru akımın, doğru gerilimin olduğu tüm sistemlerde kullanılabilir. Biz 6 aydır bu sistem üzerinde bilfiil çalıştık ve yazılımından çizimine kadar hepsi bizzat kendimize ait. Amacımız bundan sonra üretilecek elektrikli araçlarda bizim ürettiğimiz enerji ölçerin kullanılması" diye konuştu.

 

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen de öğrencilerin yaptığı çalışmaları takdir ettiğini belirterek, "Bu başarılı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. ITSO olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Memleketimize çok güzel şeyler yapıyorlar, kendilerini kutluyorum" dedi.

Mehmet ERÇAKIR, ISPARTA (DHA)

14 Kasım 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR