Türkiye`de elektriğin yüzde 5`i güneşten karşılanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Karaman ve Van`daki enerji ihtisas bölgelerinin de hayata geçmesiyle Türkiye`nin elektrik tüketiminin yüzde 5`inin güneşten elde edilebileceğini söyledi.

 

Niğde`nin Bor ilçesindeki bazı alanların Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete`de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Bu kararla, Bor ilçesi, Türkiye`nin 2. enerji ihtisas endüstri bölgesi oldu.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuya ilişkin, Türkiye`nin güneş enerjisi potansiyeli incelendiğinde, bu alanda yatırım yapmış birçok ülkeye göre daha avantajlı bir bölgede yer aldığını söyledi.

 

Bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

 

"Konya Karapınar`ın ardından Türkiye`nin 2. enerji ihtisas bölgesini Niğde`nin Bor ilçesinde kuruyoruz. 2 bin 539 hektar büyüklüğündeki bölgede tüm arazilerin yatırımcılara tahsis edilmesi durumunda 1.300-1.500 megavat kurulu güç kapasitesine sahip güneş enerjisi santrali kurulabilecek ve bu santraller tarafından 2-2,4 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşebilecek. Bölgenin tam kapasite ile faaliyete geçmesi halinde 1,3-1,5 milyar avroluk yatırım gerçekleşmesini bekliyoruz.

 

Öte yandan, ileriki aylarda işlemlerini tamamlamayı hedeflediğimiz Karaman ve Van`daki enerji ihtisas bölgelerinin de hayata geçmesiyle günümüz rakamlarıyla bakıldığında Türkiye`nin elektrik tüketiminin yüzde 5`i güneşten elde edilebilecek." Recep Demir, Ankara

www.aa.com.tr / ekonomi

20.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR