Güneş, su ve atıklar şehri aydınlatacak

Temiz havası bol su kaynakları ve yeşil doğasıyla Türkiye`nin gözde illeri arasında yer alan Malatya, Büyükşehir Belediyesi`nin Çevre Entegre Projesi ile güneş ışığından, sudan ve çöpten elektrik üretecek.

 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kentte günlük toplanan 500 ton çöpten şu anda 10 bin hanenin aydınlatıldığını, yeni projeyle birlikte bu rakamın 50-60 bin haneye ulaşacağını söyledi.

 

Türkiye genelinde en çevreci belediyeler arasında yer alan Malatya Büyükşehir Belediyesi çevre projelerinde ciddi oranda elektrik enerjisi üretiyor. Mevcut katı atık kompleksinde kurulan tesislerde saatte 2.2 megawatt elektrik üreten belediye yeni katı atık bertaraf tesisinde ise saatte 10 megavat elektrik üretmeye hazırlanıyor. Güneş enerjisi santrali ve hidroelektrik santrali ile birlikte enerji üretiminin 40 megawatt`a ulaşması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi`nin Malatya Entegre Çevre Projesi ile Malatya genelindeki evsel katı atıklar, kurulacak olan mobil aktarma istasyonlarıyla mevcut sahaya taşınarak burada ayrıştırılıp ekonomiye geri dönüşüm sağlanacak. İşletmeye alınacak tesislerle atıklardan elektrik enerjisi ve kompost elde edilecek.

 

SİSTEMLİ AYRIŞTIRMA

Türkiye`de ilk olma özelliği taşıyan proje kapsamında ilçelere kurulacak olan mobil aktarma istasyonlarından toplanan atıklar Mevcut Katı Sahası`na taşınacak. Revize edilecek olan ayrıştırma tesisinde ayrıştırılarak, geri dönüşüm sağlanacak. Biyobozunur atıklar Biyogaz Tesisi`ne, yanabilir atıklar ise Gazifikasyon Tesisi`ne gönderilerek elektrik enerjisi elde edilecek. Ayrıca kalan atıklar Yeni Katı Atık Düzenli depolama sahasına taşınarak buradan da metan gazından elektrik enerjisi elde edilecek. Bu tesislerden 10 megawatt elektrik enerjisi ile 60 ton kompost üretilecek.

 

ÜRETİM ARTACAK

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sadece çöpten enerji üretimine yönelik proje üzerinde değil, güneş enerjisi ve hidroelektrik santrali üzerinde de projeleri hayata geçireceklerini ve elektrik üretimini 40 megawatt`a yükselteceklerini açıkladı. Çakır, "Büyükşehir Belediyesi olarak, çöpten enerji üretimi ile kalmayacağız. Bu dönem içerisinde enerji üretimine özellikle önem verdik. Şehir mezarlığı alanında 15 megawatt`lık güneş enerjisi elektrik üretimi tesisi kuracağız. Yine içme suyu hattında kot farkından faydalanarak koyacağımız bir dinamo ile de hidroelektrik tesisi kurarak, oradan da 4 megawatt`lık enerji elde edeceğiz. Dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak toplamda 30-40 megawatt`lık bir enerjiyi kısa süre içinde kazanmış olacağız" dedi.

 

50 BİN HANEYE ENERJİ SAĞLANACAK

Malatya Entegre Çevre Projesi ile birlikte sadece katı atıklardan 10 megawatt elektrik üretimi gerçekleşecek ve 50 bin aile ve 250 bin nüfusun aydınlatma ihtiyacı karşılanacak. Proje sayesinde, çöp alanlarında oluşan zehirli gazların atmosfere yayılması engellenmesinin yanı sıra, depo gazının sera etkisine olan katkısı azaltılarak ekonomik bir değer olarak da kullanılması sağlanacak. Ayrıca tesislerde enerji üretilirken oluşan cep ve baca ısıları da değerlendirilecek. Tesislerde oluşan bedava ısı sistemi ile her iki sahada sera kurulumu yapılarak, kesme çiçek ve sebze yetiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca Biyogaz tesisinin çıkışına kurulacak olan Kompost Ünitesinde oluşan kompost (organik toprak gübresi) yeşil alanlarında kullanılacak.

 

KATI ATIK BERTARAF TESİSİ BÜYÜK ORANDA TAMAMLANDI

Merkeze yaklaşık 8 km mesafede olan mevcut çöp sahasının yetersiz kalması, aynı zamanda vahşi depolama yapıldığı için çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir depolama sahası üzerinde çalışma yapıldı. Merkeze 20 km mesafede bulunan Kapıkaya mevkisinde 528 dönümlük bir alanın Malatya Büyükşehir Belediyesine devri sağlandı. Yaklaşık 15 milyon liralık bir yatırım ile proje kapsamında 1. Lot çalışmaları tamamlandı. Malatya merkez ile ilçe belediyelerinin de yararlanacağı dev tesis, Malatya`nın 40 yıllık ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede olacak.

 

345 KWH`LİK GÜNEŞ SANTRALİ KURULUYOR

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Trambüs Bakım İstasyonu`nun çatısına Güneş Enerji Santrali kuracak. Yaklaşık 3 bin metrekarelik alan üzerine kurulmakta olan şebeke bağlantılı Güneş Enerji Santrali`nde 345 KWH gücünde elektrik üretilmesinin hedefleniyor. Tamamen güneş enerjisinden üretilecek olan Güneş Enerjisi Santrali sayesinde Trambüs Bakım İstasyonu`nun tüm elektrik ihtiyacı karşılanacak. Üretilen elektriğin geri kalanı ise Trambüs hattına verilecek. 345 KWH gücündeki Güneş Enerjisi Santrali`nin yıllık elektrik üretim miktarı ise ortalama 454 bin KWH olacak.

 

ÖNÜMÜZDEKİ AY BİTİYOR

Çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğü Güneş Enerji Santrali`ne ait alüminyum konstrüksiyon montaj işlemlerinde son aşamaya gelindiği belirtilirken, önümüzdeki günlerde kablolama, panel ve invertör montajlarına başlanacağı, çalışmaların bu ay bitirilmesi hedefleniyor.

 

HAVASI EN TEMİZ İLLER ARASINDA

Son yıllarda gerçekleştirdiği çevresel yatırım ve hizmetler ile Malatya`da büyük bir değişime imza atan Büyükşehir Belediyesi, ortaya koyduğu akılcı projelerin meyvelerini de bir bir topluyor. Doğalgazın şehrin dört bir yanında kullanımının yanı sıra, mevcut çöp sahasının rehabilite edilmesi ve çöpten elektrik üretim santralinin hizmete sunulması, 210`dan fazla cadde ve sokakta gerçekleştirilen değişim ve dönüşüm çalışmaları ile birlikte Malatya 2012 yılından itibaren havası en temiz iller arasında ilk sıralarda yer alıyor. Malatya`nın havasının temiz olduğu yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan raporlarda da yer alırken, bu durumun Malatya`nın yaşanabilir iller kriterine de önemli katkıları olduğu belirtiliyor.

 

500 TON ÇÖP ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Malatya Büyükşehir Belediyesi, vahşi depolama sahasında Türkiye`de ilk kez kurduğu tesis ile günlük 10 bin evin aydınlatma ihtiyacını karşılayacak olan 2.3 megavat enerji üretimini gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi`nin Çevre Entegre Projesi ile bu oranın ciddi oranda arttığına dikkat çeken Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, hem yenilenebilir enerji hem de çevre temizliği konusunda Türkiye`ye örnek olduklarını söyledi. Mevcut katı atık tesisin bulunduğu alanın daha önce çok büyük sorunlara neden olduğunu vurgulayan Başkan Çakır, "Daha önce burası vahşi çöp sahasıydı ve burada inanılmaz bir koku ve yaz aylarında sürekli yangın ve bir çevre kirliliği oluşuyordu. Islah edilen bölgede artık 2.3 megavat enerji üretimi sağlanıyor. Bu 3 megavata da çıkarılacak. Dolayısıyla buradaki temel amacımız, hem vahşi çöp depolama sahanın ıslahı, aynı zamanda da enerji üretimiydi. Gerçekten bunu da son derece sağlıklı bir şekilde yaptık" dedi. Çevre Entegre Projesi kapsamında yeni çöp sahasında kurulacak olan entegre tesis ile toplanan tüm çöp ve atıkların ayrı ayrı değerlendirilerek enerjiye dönüştürüleceğini anlatan Başkan Çakır, "Bunun devamında yeni bir katı atık düzenli çöp depolama sahasını da hayata geçirmiş olduk. 528 dönem alan üzerinde buradaki lotlarımız yapıldı, çöp sularının arıtılarak çevreye vereceği zarar dahi hesaplanarak, tamamen Avrupa Birliği standartlarına uygun projemizi de orada gerçekleştirdik. Bununla birlikte tabi ki bir entegre projesini hayata geçireceğiz. Bu da verimlilik açısında katı atıkların verimliliği acısında, yine çok dikkat çekici bir proje olacak. Belki ilklerden, verimlilik açısında, en verimli projeye dönüştüreceğiz" diye konuştu. Artık atıklardan 3 kademeli enerji elde edileceğinin altını çizen Başkan Çakır şunları anlattı: "Şuanda üretmiş olduğumuz enerji yaklaşık 10 bin evin elektrik aydınlatma ihtiyacını karşılıyor, şuanda ihale aşamasında olan entegre tesisimizin gerçekleşmesi ile birlikte hedefimiz 50-60 bin evin elektrik aydınlatma ihtiyacını karşılamaktır. Bu Türkiye`de verimlilik açısında ilk bir proje olacağı kanaatindeyim."

 

SANAT ADASI GÜN SAYIYOR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, önümüzdeki ay hizmete açılması hedeflenen Sanat Adası`nın içine 8 eserin yer alacağı Minia Malatya`nın kurulacağını söyledi Malatya`nın simgesel noktalarından birisi olması beklenen Sanat Adası`nda yapılan çalışmaları Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yerinde inceledi. Amaçlarının bu alanı sadece sanat merkezi olarak değil, aynı zamanda kent müzesi olarak da düzenlemek olduğunu kaydeden Başkan Çakır, "Aynı zamanda burada Minia Malatya da oluşturuyoruz. 8 tane eser sergileyeceğiz. Malatya`nın önemli mekânlarından Taşhan, Kervansaray, Ulucami, Somuncubaba gibi eserler sergilenecek. Buranın yapımı tamamlandı" dedi.

www.sabah.com.tr

23.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR