Elektrik krizi Gazzeyi güneş enerjisine yöneltti

Gazze Şeridi`nde İsrail ablukası nedeniyle her gün uzun saatler boyunca elektrik kesintisine maruz kalan Filistinliler, güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemlerine yoğun rağbet gösteriyor.

 

AA muhabirine konuşan Gazze Şeridi`ndeki güneş enerjisi ile elektrik üretim sistemleri alanında çalışan Mega Power isimli şirketin sahibi İmad Hüseyin, 2006`nın yaz aylarından beri sürekli elektrik kesintilerinden mustarip halkın güneş enerjisine yöneldiğini söyledi.

 

Özellikle son dönemde çok sayıda ailenin ve iş yeri sahibinin günlük hayattaki ihtiyaçlarını karşılamak için elektrik enerjisine yöneldiğini ifade eden Hüseyin, "Bir evdeki temel elektronik cihazların çalıştırılabilmesi için 6 panel gerekiyor. Bu da 3 bin dolara mal olur" dedi.

 

Hüseyin, son dönemde onlarca eve, ticari kuruma ve hastanelere güneş enerjisi sistemi kurulduğunu kaydederek, "Bu sistemin maliyeti yüksek buna rağmen rağbet görüyor. Sürekli elektrik kesintisi halkı natif aramaya sevk etti" diye konuştu.

 

Güneş enerjisi ile elektrik üreten sistemi kendi evinde kullanan İbrahim el-Meşharavi, "Babam eve güneş panellerini taktırdıktan sonra çok rahatladım. Şimdi günlük 12 saate varan elektrik kesintilerini beklemek zorunda kalmadan tüm elektronik cihazları çalıştırabiliyoruz. Artık mum yakmak, jeneratör kullanmak ve bunlardan doğan hayatı tehlikelerle yüz yüze kalmak zorunda değiliz" ifadelerini kullandı.

 

"Güneş enerjisine devlet desteği sağlanmalı"

Söz konusu sistemin başka bir kullanıcısı Muhammed Hammade ise kendi evindeki tüm cihazların güneş enerjisinden elde edilen elektrikle çalıştığını ifade ederek, "Güneş panellerine ilgi büyük yalnız bu yüksek ve orta gelirli kesimin ulaşabileceği bir şey. Çok önemli bir proje ancak Gazze`deki düşük gelir seviyesi dikkate alınarak, devlet desteği sağlanmalı" dedi.

 

Tüccar Semih Affane, özellikle donmuş et ürünleri satan müesseselerin büyük zarar ettiğine dikkati çekerek, yakıt bulmanın da çok zor olduğu Gazze Şeridi`nde mazotla çalışan jeneratörleri artık kullanmak zorunda kalmadığını anlattı.

 

Tarım Bakanlığı da son dönemde bazı çiftliklere de sulama yapılabilmesi için güneş enerjisi sistemi taktırmıştı. Gazze Belediyesi ve Enerji Kurumu işbirliğiyle ana caddeler ve meydanlarda kullanılmak üzere güneş enerjisi paneli kurulması projesini uygulamaya başladı.

 

Gazze Şeridi`nde elektrik kesintilerinde kullanılan mumlar nedeniyle defalarca yangın çıkmış ve çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

 

Yıllardır İsrail`in ablukası altındaki Gazze`nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin sadece 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır`dan 32 megavat elektrik sağlanırken akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık enerji üretimine ara veren Gazze`deki santralden yalnızca 60 megavat elektrik elde edilebiliyor.

 

Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs`ta yayımlanan raporda, Gazze`nin dünyada en yüksek işsizlik oranına sahip yer olduğu açıklanmıştı. Raporda, Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, "1,8 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 43`ü işsiz ve bu dünyadaki en yüksek oran" denilmişti. 20-24 yaşları arasındaki işsizlik oranının da yüzde 70`e ulaştığı ifade edilmişti.

GAZZE (AA) 23.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR