BELEDİYE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KENDİ ELEKTİRİĞİNİ ÜRETİYOR

Son yıllarda yaptığı çevreci yatırımlarla adından söz ettiren Afyonkarahisar Belediyesi, şimdide güneş enerjisinden kendi elektriğini üretiyor. Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretmeyi de hayata geçiren Afyonkarahisar Belediyesi, hem elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlıyor hem de çevreye katkı sağlıyor.

 

İÇME SUYU ARITMA TESİSİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ AÇILIYOR

 

BELEDİYE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN KENDİ ELEKTİRİĞİNİ ÜRETİYOR

 

Afyonkarahisar Belediyesi, yeni bir çevreci projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde 500 kWp Güneş Enerji Santrali’nin açılışı, 20 Kasım Cuma günü saat 14.00’de yapılacak. İçme Suyu Arıtma Tesisi`nde kurulan 500 kWp Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacını karşılayıp çevreye katkı sağlanmaktadır.

 

GÜNEŞTEN SÜZÜLEN DAMLALAR

Belediyemiz Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünce; Zafer Kalkınma Ajansı Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programına sunulan "Güneşten Süzülen Damlalar" isimli proje ile Ajans’tan hibe desteği alındı.

 

Projemiz kapsamında; İçme Suyu Arıtma Tesisi`nde kurulan 500 kWp Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacını karşılayıp, 5 kg/h Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretilmekte.

 

Yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olan proje için Zafer Kalkınma Ajansı`ndan 726 bin lira hibe desteği alan Afyonkarahisar Belediyesi, hem içme suyunun kalitesini arttırmış hem de elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlamaya başladı.

 

BELEDİYE KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEREK YILDA 750 ADET AĞAÇ KURTARACAK

Tesiste 500 kWp lik solar sistemiyle yılda ortalama 750.000 kWh enerji üretilecek. Santral sayesinde, fosil kaynaklı enerji üretim ve tüketiminden açığa çıkan CO2, SOx ve NOx gibi emisyon gazları ile bu gazların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması sağlanacak. Çevre dostu sistemde yılda yaklaşık olarak 470 ton CO2 salınımı engellenerek, yine yılda yaklaşık 750 adet ağacın kurtarılması sağlanacak.

 

10 bin m2 arazi üzerine kurulan santralde, 2002 adet güneş paneli bulunmakta. Yapılan 500 kWp’lik solar sistemde üretilmesi planlanan toplam enerji yıllık 750 bin kWh (kilowattsaat)`tir. Bu miktar, içme suyu arıtma tesisindeki yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30`unu karşılayacak. 250 adet konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan santralin, 7 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi öngörülmekte.

 

İLK ETABI GEÇEN YIL TAMAMLANMIŞTI

Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü`nce Zafer Kalkınma Ajansına sunularak, hibe desteği alınan projenin ilk etabı olan 5 kg/h kapasiteli Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi kurulumu geçen yıl tamamlanmıştı. İçme Suyu Arıtma Tesisi`ne kurulan bu sistem sayesinde artık sofra tuzundan klor üretilerek içme suyunun klorlanması yapılıyor.

 

Türkiye`de sadece birkaç Belediyede uygulanan sofra tuzundan klor üretilmesini sağlayan "5 kg/h kapasiteli Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi" ile su içerisindeki mikroorganizmaların yok edilme hızı 10 kat artarak, sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesi sağlanıyor. Böylelikle su içerisindeki rahatsız edici tat ve kokular ile meydana gelen yan ürünler ortadan kalkmış oldu. Aynı zamanda mevcut gaz klorda; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeler bertaraf edilmiş oldu.

www.afyonhaber.com

17 Kasım 2015

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR