Güneş, rüzgar, biyo-gaz, jeotermal enerji ile 1 MW’ın altında yapılacak yatırımlara hibe desteği …

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖR TOPLANTISI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, “45 binin üzerinde insana istihdam sağladık ve şu anda tesislerimiz yüzde 40, yüzde 50 kapasitelerle çalışıyor. Bu kapasite yüzde 70, yüzde 80’lerde olduğunda tahminimiz ve hedefimiz IPARD-I programıyla yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlamak. Aynı oranda IPARD-II programıyla da istihdam sağlamayı planlıyoruz” dedi.

 

Yenilenebilir Enerji Sektör Toplantısı, Holiday Inn Otel’de düzenlendi. Toplantıya katılan TKDK Başkanı Nazlı, kurumlarının 2007 yılında 5648 sayılı Kanunla çıkmış bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Fakat faaliyetlerinden proje almaya 2011 yılının ağustos ayından itibaren almaya başladı. 2011 yılının ağustos ayında ilk proje ilanımıza çıktık, ilk ilanımızda 41 proje aldık ve bunların 4 tanesi ile sözleşme imzaladık. O zaman biz kendi kendimizi sorgulamaya başladık biz nereye gidiyoruz. Bu yıl geldiğimiz nokta da 15. çağrıyı da katarsak toplam 15 çağrı ilanına çıktık 16 binin üzerinde proje aldık, bu 16 bin projenin yaklaşık 11 bin tanesi ile sözleşme imzaladık ve 6 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Bu üç, dört yıl içerisinde ve bunun 3 milyar üzerindeki kısmı da hibe. Bu projelerle 45 binin üzerinde insana istihdam sağladık ve şu anda tesislerimiz yüzde 40, yüzde 50 kapasitelerle çalışıyor. Bu kapasite yüzde 70, yüzde 80’lerde olduğunda tahminimiz ve hedefimiz IPARD-I programıyla yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlamak. Aynı oranda IPARD-II programıyla da istihdam sağlamayı planlıyoruz. Programımız şuan da ülkemizde 42 ilde uygulanıyor. Türkiye’nin 42 ilinde destek sağlıyoruz. Bu ayın sonuna doğru ikinci programa geçmeyi düşünüyoruz. Yani birinci programı bu ay itibariyle bitirip aynı zamanda da ikinci programlama dönemine çıkmayı planlıyoruz” dedi.

 

“BU SEKTÖRÜ ÜÇ ŞEKİLDE DESTEKLEYECEĞİZ”

Yenilenebilir enerji alanında nasıl destek verecekleri ve neleri destekleyecekleri hakkında bilgiler veren Nazlı, enerji sektörünü üç şekilde destekleyeceklerini kaydederek şöyle devam etti: “Birincisi 11 bine yakın olacak olan projelerimizin ve yeni yapılacak projelerin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapacakları yatırımlara destek vereceğiz. Bu tarım için ve kırsal kalkınma için çok önemli bir şey. Dünyanın en riskli sektörü tarımdır. Çünkü iklim şartlarına direk bağlıdır. Büyük riskler taşır, fiyat dalgalanmaları çok yüksektir. Bir anda çok kar edersiniz ama bir anda çok büyük zarar edebilirsiniz. Bu yüzden dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler tarımı desteklerler. Mesela Türkiye’nin bütçesini toplam bütçesini tarım kanununa göre yüzde 1’i tarımsal desteklemelere ayrılır ki bunun üzerinde ayırıyor hükümet. Sadece doğrudan destekleme anlamında bakanlığın yaptığı bu sene 10 milyar lira. Öteki faiz indirimleri, görev zararlı ve diğer alımları da kattığımız da bu çok çok daha yüksek bir rakama ulaşıyor."

 

“GENÇ İNSANLAR TARIMDAN KAÇIYOR”

Tarımın dünyada her yerde sübvanse edildiğini belirten Nazlı, “Tarımın sübvanse edilmesinin nedeni bu risktir. Tarımsal nüfus aşağıya doğru azalıyor. Genç insanlar tarımdan kaçıyor. Bunun önlenmesinin yolları var. Bir tanesi bizim bahsettiğimiz bu konu. Biz eğer kendi tesislerimize, işletmelerimize yenilenebilir enerji desteğini koyup bunu bir alışkanlık haline getirip, bu tesislerden insanların faydalanmasını sağlarsak o zaman doğal şartlardan gelecek bu riski azaltmış oluyoruz. Doğal şartlardan gelen bu riski azaltmış oluyoruz. Girdiyi çok ciddi manada bir defa düşürüyoruz. Orada o riskin çok büyük bir kısmını alıp yenilenebilir enerji yatırımlarını buraya destek kapsamına alarak azaltmış oluyoruz. Yani enerji ve tarım yatırım yatırımını bir araya getirmek şu anlama geliyor. Tarımsal üretimi cazip hale getirmek. Bizim buradaki amacımız bu” ifadelerini kullandı.

 

“KENDİ KENDİLERİNE ENERJİSİNİ KARŞILAMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”

İkinci desteklerinin nüfusu 10 binin altında olan belediyeler için olduğunu söyleyen Nazlı, “Verdiğimiz güneş, rüzgar, biyo-gaz, Jeotermal enerji ile 1 MW’ın altında yapılacak yatırımlara 1 milyon 200 bin euroya kadar olan yatırımlara yüzde yüze kadar hibe vereceğiz. Orada belediyelerimizi destekleyeceğiz. Kendi kendilerine enerjisini karşılamalarını sağlayacağız ve bu şekilde belediyelerimizi gelir kaynaklarını arttırıp onların hayatta kalma, kendi yörelerine imkan sunma durumlarını iyileştireceğiz. Buradaki hedefimiz de gene kırsal kalkınma” diye konuştu.

 

Üçüncü desteklerinin gerçek ve tüzel kişilere yönelik olduğunu belirten Nazlı, 1 MW’a kadar yapılacak direk müstakil yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiğimiz destek olduğunu söyledi. Hibe oranları ile ilgili de bilgi veren Nazlı şunları kaydetti: “Birinci bahsettiğim, kendi tesisinin ihtiyacını karşılaması ve arta kalanı da satması. Yani bir kısmını da satabilecektir. Oradaki desteğimiz ilgili tedbir de ne kadarsa o kadardır, yani yüzde 70’e kadar. Yani ben bir hayvancılık tesisi kuracağım, kırmızı et tesisi burada enerji ile ilgili yapacağı yatırımlar yüzde 70’e kadar destek kapsamına girecek. İkincisi belediyelere vereceğimiz destek bunu demin söyledim 1 milyon 200 bin euronun yüzde yüze kadarını biz destekleyeceğiz. Üçüncüsü gerçek ve tüzel kişiliklereyse 500 bin euronun yüzde 65’lik kısmını biz karşılayacağız. Bu her üçünde de KDV muafiyeti var.” (İHA)

www.milliyet.com.tr

03.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR