Orköy e, güneş enerjisi ödülü

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Köy İlişkileri (Orköy) Genel Müdürlüğü ne güneş enerjisini yaygınlaştırmada gösterdiği katkılardan dolayı ödüle layık görüldü.

 

İstanbul da gerçekleştirilen Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi-TIREC 2010, yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren 100 ün üzerindeki firma projelerini sunma imkanı buldu. Orköy Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yalınkılıç Orköy ün orman köylerinde yürüttüğü Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemleri uygulamaları ve sonuçları adıyla bir bildiri sundu. Bildiride Türkiye de orman içi veya bitişiği 21 bin 218 köy bulunduğu ve bu köylerde 1 milyon 700 bin civarında ailenin yaşadığı ifade edildi.

 

Yalınkılıç, Çevre ve Orman Bakanlığı nın bugüne kadar yaklaşık 100 bin aileye yakacak olarak kullanılan odun tüketimini azaltılarak ormanlar üzerindeki baskının azaltılması, yaşam kalitesinin arttırılması maksadıyla Orköy tarafından güneş enerjili su ısıtma sistemleri kredisi verildiğini söyledi. Yalınkılıç, uygulama sayesinde orman köylerinde işlenen orman suçlarının azaldığı, köy kadınlarının da refah ve hayat kalitesinin artırılması sebebiyle kadına pozitif ayırımcılık hedefine hizmet edildiğini vurguladı. Orköy Genel Müdürü Yalınkılıç, 250 bine yakın orman köy evinde güneş enerjisi sisteminin uygulanır hale gelmesiyle sektöre de hareket kazandırıldığının altını çizdi. Ödül töreni tertip komitesi üyeleri de Orköy tarafından yürütülen projenin ulusal ve uluslararası çevreler tarafından kabul gördüğünü belirterek, ödüle layık görüldüğünü kaydetti.

www.beyazgazete.com / 08.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR