MUSKİ’DEN OTOMASYONLU TAKİP

Daha etkin bir kontrol mekanizması oluşturmayı planlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, bünyesinde bulunan depo, kuyu ve terfi merkezlerine otomasyon sistemi kurdu. Kurulan sistem sayesinde depo, kuyu ve terfi merkezlerinin verileri SCADA merkezlerinden kontrol edilip buralarda yaşanabilecek depo taşmaları, arızalar ve diğer konulara uzaktan müdahale edilebilecek.

 

MUSKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Ahmet Gazi Korkmaz kontrolünde yürütülen proje sayesinde, su sarfiyatı, kuyu ve depolara takılan güneş enerji sistemleriyle elektrik tasarrufu ve iş gücü verimliliği sağlanacak.

 

Konu hakkında konuşan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, kurulan otomasyon sistemi ile birlikte birimlerin daha modern bir yapıya bürüneceğini ve iş gücünden tasarruf edeceklerini belirtti.

Otomasyon sistemi olmadan önce en uç noktalara personelin giderek müdahalede bulunduğuna dikkat çeken Ülgen şunları söyledi;

 

“Bu sistem sayesinde artık tek bir merkezden depolarımızdaki su miktarını, taşma olup olmadığını görebiliyor ve gerekli müdahaleleri otomatik veya tek tuşla yapabiliyoruz. Buda bize hem iş gücü tasarrufu hem de yakıt tasarrufu sağlıyor. Amacımız en kısa sürede bu sistemi yaygınlaştırarak tüm depo, kuyu ve terfi merkezlerimize otomasyon panoları yerleştirmek. Bu sayede hem daha verimli veri akışı sağlarken, zaman ve diğer konularda tasarruf sağlamış olacağız.”

 

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından kurulumu gerçekleşen otomasyon sistemlerinde 2015 yılında toplam 24 noktada kurulumu sağlandı. Ayrıca, 16 istasyon (Depo - Kuyu) Radyo Frekans Modüllü otomatik kontrol sistemleri, 8 İstasyon da (Depo-Kuyu) GSM modüllü otomatik kontrol sistemleri ve 9 istasyon da ise (Depo-Kuyu-Terfi) Mini SCADA ile izlenebilen otomasyon sistemi devreye alındı. (İHA)

www.milliyet.com.tr

02.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR