Elektrik Enerjisi Sorununa Kökten Çözüm

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla gerçekleştirilen “Şanlıurfa Ekonomi Zirvesi” geniş katılımla yapıldı. Zirve’de Şanlıurfa’nın ekonomisi, sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Gerçekleştirilen toplantıda bir sunum gerçekleştiren ŞUTSO Başkanı Ertekin,  elektrik enerjisi sorununa kökten çözüm için 20 MW Konsantre Güneş Enerjisi + Biyokütle enerji sistemi’nin kurulması gerektiğini vurguladı.

 

Şanlıurfa Ekonomi Zirvesi’ne; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Yardımcısı Adnan Yıldırım, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Akyürek, A. Emin Önen, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İbrahim İletmiş, Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Başkan Yardımcısı Halil Akkaya, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

Toplantıda Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, ekonomik göstergeler, hibe ve destekler ve bakanlığın yatırımcı yönelik çalışmaları ve son teşvik sistemini detaylı anlattığı bir sunum gerçekleşirdi. Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın konuşmasının ardından Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da bir sözlü sunum gerçekleştirdi. Başkan Kaya sunumunda Şanlıurfa’nın ekonomik ve ihracat sorunlarının yanı sıra elektrik enerjisi sorunlarını dile getirerek bu konuda Bakan Zeybekçi’nin yardımlarını talep etti.

 

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya’nın sunumun ardından, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin Şanlıurfa’nın 2023 hedefleri projeksiyon çalışması hakkında bir sunum yaptı. Başkan Ertekin, “İlimizin potansiyelinin sadece %50’sinin kullanılmasında dahi 2023’te 130 milyar TL Toplam Milli Gelir ve kişi başı 25 bin dolar gelir hedefini yakalayabiliriz. Bunu şöyle açıklayalım; Tarım sektöründen 33,9 milyar TL, Urfa Fıstığı 7,5 Milyar TL, Mera ile Hayvancılık 1,6 Milyar TL, Yenilenebilir enerjiden 16,8 Milyar TL, Pamuk İşlenmesi 19,2 Milyar TL, Üzüm (meyve) İşlenmesi 5,2 Milyar TL, Turizm 6,6 Milyar TL, Hizmet sektöründen 40 Milyar TL Toplam 130,8 milyar TL ediyor. Hedefimiz olan 130 Milyar TL’yi yakalıyoruz hatta az da olsa geçmiş oluyoruz” dedi.

 

Başkan Ertekin İlimizin Kalkınması İçin Destek Çalışmalarımız Var

Başkan Ertekin konuşmasına şöyle devam etti: “Şehrimizin yaş ortalaması 18,7 ilköğretim çağında 640,000 nüfusumuz var bunlara iş vermemiz gerekecek, Suriye den gelen 420,000 göçmenimiz var bunlara da hizmet, iş, aş vermek zorundayız bunu için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Biz ilimiz kalkınmasına destek olmak üzere 3 Adet URGE Projesi için çalışma başlattık. Bunlar; Yaş Meyve Sebze Kümelenmesi, Hayvancılık ve Hayvansal Gıda Ürünleri Kümelenmesi, Tekstil ve Hazır Giyim Kümelenmesidir. Ekonomi Bakanlığımız inşallah bizi destekler ve markalaşma büyük desteğini de bize kullandırır. Bunların yanı sıra Gıda ihtisas OSB çalışması başlatıldı, HOSAB (Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi ) kuruluyor, 3 OSB açılıyor, 5. ve 6. OSB’lerin hazırlıklarına başladık, Güneş Enerji OSB’si için fizibilite çalışması başlatıldı, Ayakkabıcı üreticilerimizin kümelenme modeli projesi hazırlandı ve ilimizde örnek olması açısından ŞUTSO Binasına 100 kWp GES santrali kurulması için gerekli çalışmalar tamamlandı. Günümüz çağında düşünen düşündüklerini tasarlayabilen bireylerin yetiştirilmesi için Kreatif Bilgisayar Teknolojileri İŞGEM’i açıyoruz.

 

Sorunlarımız için çözüm önerilerimiz

İlimiz sorunlarına çözüm noktasında şu önerilerimizi de paylaşmak isterim. Yılda 3000 saat güneşlenme süresi olan ilimizde yenilenebilir enerji üzerinde bulunan sınırlamanın kaldırılması, kendi elektriğini üretmek isteyen sanayi ve tarım tesislerine %50 hibe verilerek temiz ve ucuz enerjinin desteklenmesi, İlimiz 6. Bölge Teşvik Sisteminin 2015’te bitecek avantajların 10 yıl uzatılması, TÜBİTAK projelerinin sanayileşmesi için verilen TÜBİTAK desteği %75 veya üzerine çıkarılması Suriye den Gelen Misafirlerimiz için düşünülen ve istihdam toplamının %10’u olarak planlanan çalışma izninin verilmesi, karşılıksız çeklerin cezai müeyyideleri artırılması, Bankaların sorumluluğu arttırılarak değişik renklerde garanti tutarı fazla olan çekler çıkartılması, işçilerin, işverenlere açtıkları mahkemelerde, işverenlerin haksız şekilde mağdur edilmelerinin önüne geçilmesi, Kıdem tazminatı devlete yatırılarak işçi ve işveren haksızlığa uğramaması, Sosyal güvenlik şartlarının işlevsel olması işvereni bezdirmemesi, bütün iş kollarını zorlaştırılmaması, tehlikeli olanlara bakılması, Tarım desteklerinin, hem verimin arttırması hem de su sarfiyatını azaltması için damla sulama sistemi olarak verilmesi, Büyümeyi daha da büyütmek için dövizin enflasyona yakın arttırılması, Sanayiciliği özendirmek için şehir rantının vergilendirilmesi, Elektrik enerjisi dağıtım hatları yetersiz ilave hat yapılması.

 

Elektrik Enerjisi Sorununa Kökten Çözüm

Hatta bizim oldukça önemli bir güneş enerjisi potansiyelimiz var, bu potansiyelimizi, 20 MW Konsantre Güneş Enerjisi + Biyokütle enerji sistemi’ni kurarak ile kullanabilirsek, hem enerji problemimiz ortadan kalkar hem de enerji ithalatımızın önemli bir kısmını önlemiş oluruz. Ayrıca bu sistem %90 yerli malzemeyle yapılabilir, Bitkisel artıkları (pamuk ve mısır sapı) kullandığı için ve ısı deposu olduğu için yaz kış gece gündüz elektriği kesintisiz üretebilir, Bu enerji hem tüm tarım alanlarının sulanmasında hem de sanayiye elektrik vermede kullanılabilir. Elektriğe verilen desteğin 3 yıllık bedeliyle finanse edilebilir, aynı zamanda doğal gaz ithalatını azaltır (3,75 yılda destek kadar). 20 MW’sı 105 MW’lık fotovoltaik kadar enerji üretir aynı fiyata mal olur kesintisiz enerji üretir. %50 devlet desteğiyle bölgenin enerji sorunu kökten çözülür, sulamada kullanılan enerji üçte birine düşer. Çiftçi rahat eder rekabetçi enerjiye kavuşur (5 Cent/kWh). GAP projesinden çıkarılması düşünülen 4 milyon dönümde böylece sulanabilir. Böylece gelir artar, hedefimizi daha kolay yakalayabiliriz” dedi.

 

Başkan E.Sabri Ertekin’in sunumunun ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türkiye’nin ekonomik durumunu anlattığı bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Zeybekçi konuşmasında dünyanın ticari ve ekonomik anlamda yeniden yapılandığını söyleyerek yüksek teknoloji ve sanayi ürünleri üretmeliyiz. Şu anda geldiğimiz 168 milyar dolarlık ihracatımızın içinde Türkiye `nin yüksek teknoloji payı yüzde 4 seviyesinde`` dedi.

www.sanliurfa.com

26.11.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR