Tüm enerjisini güneşten alan 6 otomobil

Günümüzde elektrikli otomobiller popüler hale gelmeye başlamış durumda. Ancak bu otomobiller her ne kadar maliyeti önemli bir ölçüde düşürse de sıfır maliyetle yolculuk yapmak yine de mümkün olmuyor. Güneş enerjisinden güç alan otomobiller ise doğal enerji kaynağı haricinde herhangi bir şeye ihtiyaç duymuyor ve böylece hiçbir masrafa gerek kalmıyor. Ne var ki güneş enerjisiyle çalışan otomobillerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu otomobiller arasında öne çıkan modelleri bir araya getirdiğimiz listeye haberin devamından ulaşabilirsiniz.

 

IMMORTUS

En güzel görünen güneş enerjili otomobillerden biri olan Immortus’un tasarımı “gerçek anlamda” göz kamaştırıyor. Melbourne merkezli otomobil üreticisi EVX Ventures tarafından geliştirilen Immortus’un üzerindeki 6,9 metrekarelik bölümde güneş paneli yer alıyor. Güneş enerjisiyle birlikte yakıt masrafından kurtulabilirsiniz ancak Immortus’un fiyatı bütçenizi epey sarsabilecek cinsten. Zira Immortus’a sahip olabilmek için 370 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor.

 

FORD C-MAX SOLAR ENERGI

Güneş enerjili otomobilleri genelde amatör geliştiriciler olsa da bu işe büyük firmalar da el atmış durumda. 2014’teki Detroit fuarında Ford’un görücüye çıkardığı C-Max Solar Energi isimli konsept otomobilin üzerinde güneş panellerinin haricinde frensel lens de bulunuyor ve böylece güneş ışığının gücü 8 kata kadar artırılıyor. Bu da ihtiyaç duyulan tüm enerjinin güneşten alınabilmesini sağlıyor. Ford’un bu konsept model ile ilgili çalışmalarını sürdürdüğü ve piyasaya sürülebilir hale getirmek istediği biliniyor.

 

STELLA LUX

Dünyanın ilk güneş enerjili aile otomobili olma özelliğine sahip olan ve Avustralya’da düzenlenen, güneş enerjili otomobillerin birbiriyle yarıştığı World Solar Challenge’da boy gösteren Stella Lux, sıra dışı ve sevimli yapısıyla dikkat çekiyor. Genelde yarış otomobillerinde ağırlığı azaltmak için tek koltuk bulunurken bu otomobilde tam 3 adet koltuk bulunuyor ve buna rağmen yüksek sayılabilecek hızlara çıkabiliyor.

 

NUNA8

Hollanda’da bulunan Delft Üniversitesi tarafından World Solar Challenge yarışları için hazırlanan Nuna8, bu zamana kadar 5 yarışın galibi oldu. Yaklaşık 150 kilogramlık yapısıyla da en hafif otomobillerden biri konumunda. Otomobilin ortalama hızının ise saatte 96 ile 99 kilometre arasında değiştiği belirtiliyor. Galibiyetlere doymayan Nuna8 ekibinin son galibiyetini kutlamak için şehrin göbeğinde bulunan bir havuzun içerisine girdiklerini söylersek otomobilin ne kadar iyi olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz sanırız.

 

XOF1

Güneş enerjili ilk araçlardan biri olan Xof1, 2008 yılında ortaya çıkmış ve dünyanın en uzun mesafe yol kat eden güneş enerjili otomobili ünvanına kavuşmuştu. Bu rekor birkaç yıl içerisinde geçilmiş olsa da otomobilin geliştirilme sürecinde gerçek bir başarı öyküsü yatıyor. Aracın tasarımcısı Marcelo da Luz, Xof1’i ilk olarak World Solar Challenge’da yarışması için geliştirmeye başlamış. Sonrasında ise bu fikirden vazgeçmiş ve en uzun yol alan güneş enerjili otomobili yapmaya çalışmış. Tam tamına yarım milyon dolar harcadığı tek kişilik otomobili için herhangi bir sponsordan destek almaması da Luz’un hayalleri için neler yaptığını gözler önüne seriyor.

 

XENITH

Dünyanın en hızlı güneş enerjili otomobillerinden biri olan Xenith, Stanford Üniversitesi tarafından 2011’deki WSC yarışlarına katılması için geliştirildi. Güçlü motoru ve yüksek verimlilik sağlayan panelleriyle öne çıkan araç bu haliyle kendi alanındaki hız sınırlarını zorluyor. Bu kadar hızlı olmasına rağmen yarışlara katıldığı yıl 11. sırada kalan otomobil geliştirilmeye devam ediyor ve gelecekte daha iyi yerlere geleceği umut ediliyor.

Erkut KOSE

www.log.com.tr

22.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR