Güneş enerjisini kucaklayan 5 Afrika ülkesi
2009 yılında Nijerya`da güneş enerjisi ile çalışan Çin malı kuluçka dolaplarına denk gelmiştim. 2011`de henüz Türkiye`de yok iken, orada güneş enerjisi ile cep telefonu şarj eden seyyar panellere rastlamıştım. Çinliler bunu çok önceden görmüş olmalılar.
Dünya fosil yakıtlardan yenilebilir enerji türlerine geçişe uzun zaman önce başladı. Aşağıda yapılan yatırımları gördüğünüzde bu geçiş sürecine Afrika`nın bizden çok daha hızlı girdiğini göreceksiniz.
Afrika dünyanın birçok bölgesinden daha çok güneş alıyor. Bu da güneş enerjisi kullanımını Afrika kıtasının gelişiminde önemli bir yere getiriyor. İşte bu önemli kaynağı kullanan beş Afrika ülkesi:
FAS;
Önümüzdeki ay Dünyanın en büyük güneş enerjisi santralını açıyor. Yaklaşık 9 milyar dolarlık bir yatırım olan kompleks 3 fazdan oluşuyor. Tamamlandığında 1 milyon kişiye elektrik sağlayarak dünyanın en büyük santralı olacak. Ourrzazate şehri dışındaki mega tesis Rabat şehri büyüklüğünde ve 580 MW üretecek. Fas`ın çevre bakanını bir açıklamasında bu santralın iklim değişikliğini bir avantaja çevireceğini vurguladı. Sistem ısı enerjisini 3 saat daha saklayarak gecede elektrik üretebiliyor. 2.faz ya da Noor 2, 2017`de açılması hedefleniyor. Böylece sistem 8 saat depolama yapabilecek ve santral 24 saat elektrik üretebilecek.
RUANDA;
8,5 MW`lık santral yukarıdan bakıldığında Afrika Kıtası şeklinde tasarlanmış. Girişinde "Haydi kalk, ışığın için parlayan güneş geldi!" sloganlı bir levha karşılıyor. 17 hektarlık bir alana yerleşen ve 23,7 milyon dolara mal olan güneş enerjisi tesisi Ruanda`nın yeşil tepelerinde Kigali`den 60 km uzakta Mugesera Gölü manzarasına yerleşmiş. 28.360 panelden oluşuyor. Bilgisayar kontrollü fotovoltaik, her biri 1,9 metre kare, doğudan batıya eğik biçimde yerleştirilmiş sistem Oslo`ya internetle bağlı ve uzaktan kontrol edilebiliyor. İnvertör ve transformatörler Almanya`dan, paneller Çin`den gelmiş.
İnşaatı Şubat 2014`de başlayan ve Temmuz 2014`de tamamlanan proje Afrika`nın en hızlı devreye giren güneş enerjisi projesi. Sistem yaklaşık 15.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. 2013`de Ruanda`nın 110 MW elektriği olduğu düşünülürse bu sistem %6`lık bir katkı sağlamış görünüyor. Gigawat Global yöneticisinin belirttiğine göre İsrail`in 8 milyon nüfusuyla 13.000 MW elektriği olduğunu ve Ruanda`nın 12 milyon nüfusu ile 110 MW elektriğini karşılaştırarak bunu bir başlangıç olduğunu belirtiyor.
KENYA;
Bu yıl Temmuz ayında Kenya ve Kuzey Amerikan Skypower firması 1GW üretim kapasiteli projeye imza attı. Skypower projenin hayata geliştirilmesi sürecinde, 25.000 kişiye istihdam sağlayacak ve eğitime, araştırma-geliştirmeye de ciddi oranda katkıda bulunacak.
GÜNEY AFRİKA;
Dünyada güneş enerjisini kullanabilen ilk on ülkeden biri ve ülkede 15 güneş enerjisi tesisi bulunmakta. Bu da 500MW`dan fazla enerji üretimi demek. Bu yıl Mart ayında Kaxu 1 de açılarak ulusal şebekeye 100MW daha eklendi. 100MW demek 80.000 evin yani 400.000 kişinin elektrik ihtiyacını karşılanması anlamına geliyor.
CEZAYİR;
2030 yılına kadar iç enerjinin %40`ını güneş enerjisi ile karşılamayı hedefliyor. Bu da yaklaşık olarak 22GW. Başlanacak proje 100.000 istihdam sağlayacak ve ihraç edilen gazın yarısı kadar ihracata katkısı olacak. (afrikadanismani.com)
http://blog.radikal.com.tr / çevre
24 Aralık 2015