Almanya elektrikli araçlar için teşvik planlıyor

Almanya hükümetinin ülkedeki elektrikli araç satışını artırmayı hedefleyen bir teşvik düzenlemesini hayata geçirmeye çalıştığı bildirildi.

 

İktidardaki Hıristiyan Demokrat Birliği’nin kardeş partisi olan Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) lideri Horst Seehofer tarafından yapılan açıklamaya göre elektrikli araç satışlarında için 5.000 avroluk indirim sağlayarak, satışlarının artırılması hedefleniyor.

 

Seehofer’ın açıklamasına göre bu katkının otomobil üreticilerinin de içinde yer alacağı bir fon ile karşılanması planlanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ise ülkenin önemli otomobil üreticileri ile bu konuyu görüşmek için bir araya gelmesi planlanıyor.

 

Alman Der Spiegel dergisinin ismini belirtmediği bir kaynağa göre ise otomotiv üreticileri fona araç başına 1.500-2.000 avro düzeyinde katkı sunabilecek. Almanya yönetimi de bu araçların yaygınlaşması için 16.000 şarj istasyonu kurulumu sağlayacak.

 

Bununla birlikte gerek hükümet içinden gerek ise kamuoyunda plana karşı muhalefet bulunuyor.

 

Almanya medyasındaki haberlere göre Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü Alexander Dobrindt bu şekilde bir uygulamanın bakanlıkların elektrikli araçlara yönelik bir parçası olmadığını söyledi. CDU’nun bütçe politikası sözcüsü Eckhardt Rehberg ise otomotiv sektörüne son yıllarda milyarlarca avroluk destek sağlandığını hatırlatırken, geniş kesimlerin aleyhine olacak bir maliyetli teşvik uygulamasının uygun olmayacağını kaydetti.

 

Ülkedeki çevre örgütü Nabu tarafından 2035 kişinin katılımı ile yapılan bir anket çalışmasına göre ise Almanya kamuoyunun yüzde 17’si böyle bir desteği onaylıyor iken yüzde 65’i ise karşı çıkıyor.

 

Almanya hükümeti 2020 yılı için 1 milyon elektrikli araç hedefi belirlemişti.

 

Ülkedeki elektrikli araç sayısı 2015 sonu itibari ile 48.705 elektrikli otomobil bulunuyor. Bu araçların 13.049 adedi 2014’te, 23.500 adedi ise 2015 yılında satılmıştı.

www.yesilekonomi.com

04.02.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR