Almanya’nın güneşteki liderliğini korumaya ihtiyacı var

Solar PV sanayinde dünyanın lider araştırma kuruluşlarından olan Renewable Analytics, Alman siyaset liderlerinin güneş enerjine yönelik doğru ve yanlışlarını masaya yatırdı.

 

Renewable Analytics yorumları şöyle:

Son on yıldır Almanya solar PV fiyatlarında rekabetçi bir düzeye ulaştı. 2002 yılından bu yana, solar PV fiyatları vat başına 12.00 eurodan 1.60 euroya geriledi. Yüzde 85’e varan bu düşüş sonucunda, Almanya’da solar PV fiyatları perakende elektrik fiyatlarından daha ucuz bir seviyeye gerilemiş oldu.

 

Solar sanayi oluşurken, Almanya 150 bin kişiye istihdam sağladı ve milyarlarca euroluk ihracat gerçekleştirdi. Asyalı üreticiler modül üretiminde pay kazansa da, Almanya bugün hala hücre üretim ekipmanı ve inverter gibi anahtar teknolojilerde dünya lideri konumunda. Almanya, bu noktadan sonra, enerji depolama alanında da dünya lideri olabilir.

 

Enerji depolama pazarı önümüzdeki beş yıl içinde solar PV ihracatını ve yaratılan istidamı geride bırakacak derecede fırsat içeriyor. BMW, depolama teknolojileri ve elektrikli otomobillere 530 euro yatırım gerçekleştirdi. Öte yandan eğer Alman hükümetinin öngördüğü değişiklikler kabul edilirse, depolama pazarını gelişmesi çok uzun yıllar alır.

 

Solar PV aynı zamanda enerji bağımsızlığı ve ulusal güvenlik açısından da çok büyük önem içeriyor. Avrupa’nın gaz ihracatı petrol fiyatlarına bağımlı durumda. Dolayısıyla AB ve Almanya, artan petrol fiyatlarından iki kez etkileniyor. Enerji güvenliği, enerji bağımsızlığı ile ilgili bir konu. Bugün Rusya’dan gelen gaz, siyasi gerilimlerin yaşandığı ülkelerin sınırlarından geçiyor.

 

Alman hükümetinin öngördüğü teşvik kısıntıları bu yönde gerçekleştirilen ilerleme ve başarıları olumsuz etkileyecektir.

 

Yaklaşık 140 bin Alman vatandaşı kesintileri protesto etmek için imza kampanyası başlattı; 11 bin kişi ise, solar enerjiye verilen desteğin ülke yararına olduğunu savunan gösterilere katıldı. 

www.geleceginenerjisi.com

27.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR