1 liralık kazanç için 10 liralık kaçak elektrik

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ) dağıtım bölgesinde tarımda 300 liralık kazanç için 3.346 Liralık kaçak elektrik harcandığını hesapladı.

 

Dicle EDAŞ tarafından yapılan açıklamada, elektrik dağıtım hizmeti verilen 6 ildeki kayıt dışı elektrik kullanımının "dudak uçuklattığı" belirtildi. Kaçak elektrik ile sulama yapan çiftçilerin 1 dönümden 300 lira kazanç elde edebilmek için bunun tam 10 katı, yani 3.000 liralık elektrik harcadığının belirlendiği ifade edildi.

 

Elektrik bedeli ödememe alışkanlığının etkisi ile tarlaların, yer yer 700 metre yeraltından elektrik gücü ile çekilen su ile sulanmaya başladığı kaydedilen açıklamada, sayaç takılmadan bedelsiz yapılan vahşi sulama yüzünden bereketli Mezopotamya topraklarının çoraklaşmaya, yeraltı su kaynaklarının tükenmeye başladığı kaydedildi.

 

KAZANCIN TAM 11 KATI ELEKTRİK TÜKETİLİYOR

Dicle EDAŞ dağıtım bölgesinde, özellikle de Şanlıurfa ve Mardin`in birçok yerinde 700 metre yeraltından çekilen su ile yapılan tarımsal sulama sırasında korkunç miktarlarda elektrik tüketildiği ifade edildi.

 

Açıklamada, "Yapılan hesaplamalara göre kayıt dışı elektrik kullanan ve 700 metreden su çeken bir çiftçi, bir dönüm pamukta sulama için yılda 3.346 lira elektrik harcıyor. Çiftçilerin bildirdiğine göre, hasat sonrası bir dönümden elde edilen kazanç ise, masraflar düştükten sonra sadece 300 lira. Yani kazanılan paranın tam 11 katı elektrik, bedeli ödemediği için rahatlıkla kullanabiliyor. Söz konusu illerdeki çiftçilerin bir kesimi, kullandıkları elektriğin ortaya çıkmaması için sayaç takılmasına karşı çıkıyorlar. İşin garip tarafı ise, kayıt dışı elektrik ile tarımsal sulama yapanların, kullandıkları elektriğin ederi hakkında hiç bilgi sahibi olmamaları." denildi.

 

DSİ ACİLEN SULAMA KANALLARI YAPMALI

Uzmanların, DSİ`nin sulama kanallarını tamamlamakta geç kaldığına dikkat çekerek kanallar için 1 milyar liraya ihtiyaç olduğunu ama bir yılda kullanılan kaçak elektrik bedelinin 1.8 milyar Lira olduğuna dikkat çektikleri hatırlatılan açıklamada, yine uzmanların DSİ`yi zaman geçirmeden sulama kanallarını tamamlama çağrısı yaptıkları hatırlatıldı.

www.enerjigunlugu.net

15.02.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR