Tarımsal Sulamada Güneş Enerjisi ile Organik Elektrik Üretimi

ANKARA`nın  Beypazarı ilçesi Kayabükü Köyünde yaşayan Mesut Demiraslan,  Türkiye`nin ilk devlet destekli güneş enerjisi ile tarımsal sulama sistemi kurdu.

 

Demirarslan 2015 yılında büyüttüğü yeni sistemle elektrik enerjisine bağımlı olmaktan kurtulurken, üretim fazlasını ise devlete satıp, para kazanıyor. Demiraslan, "Kurulan sistemle 135 bin Kwh enerji üretmeyi hedefliyorum. Bu üretim, yıllık 1200 kWh elektrik tüketen 112 evin elektrik ihtiyacını karşılaması demek" dedi.

 

Projenin hazırlanmasını ve kurulumunu gerçekleştiren elektrik-elektronik mühendisleri Emin Saraç ile Selman Saraç, Beypazarı`nda kurdukları bu ikinci tesisin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesinin öneminin anlaşılması açısından önemli olduğunu vurguladı. Saraç kardeşler, "Elektrik faturalarının yüksek gelmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması amacıyla Beypazarı Kayabükü Köyüne kurduğumuz tesisin ilki Enerji Bakanlığı tarafından şahıs bazında onaylı, şebeke bağlantılı Türkiye`de ilk projedir" dedi.

 

Tesis sahibi Mesut Demirarslan ise, 2012 yılında ilkini kurduğu tesisten verim aldığını, elektriği kullanmadıkları zamanlarda da devletin kendilerine ödeme yaptığını ifade etti. Tesisin yaklaşık ömrünün 30 yıl olduğu, bu sürede elektrik parası ödemeyecek bir sistem kurmayı hedeflediğini, ürettiği enerjinin fazlasını da 13.3 dolar sentten devletten geri alacağını, ürettiği elektrikten fazla kullanım olursa sadece aradaki farkı başkent elektriğe ödeyeceğini açıkladı. Demirarslan, tesisini büyütme kararı aldığını, ancak müracaat aşamasında alınan izinle tesis projelerinin devletten onaylatılmasının yaklaşık 1,5 yıl aldığını, bununla birlikte tesisin kurulumunun bir ay gibi kısa bir sürede tamamladıklarını ifade etti. Demirarslan, devlet desteği için müracaat ettiğini ancak Ziraat Bankasından bu desteğin kendisine verilmediği ve büyüttüğü tesisin tamamını kendi öz sermayesi ile 320 bin TL`ye kurduğunu söyledi. Tarımsal sulama faaliyetleri kapsamında yıllık 300 bin kWh elektrik tükettiklerini, belirten Demiraslan, kurduğu tesisle elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacağını ifade etti. Demiraslan, elektrik ihtiyacının tamamını güneşten karşılamak istediğini bunun için de devletten para değil prosüdürlerin kolaylaştırılmasını talep etti. Mesut Demirarlan, trafo merkezlerinde tarımsal sulama için kullanılan elektrik enerjisine yönelik özel kapasitelerin ayrılmasını dile getirdi.

www.sondakika.com

20.02.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR